ZANIMLJIVA LISTA

Veliko istraživanje pokazalo: Ovi modni komadi sada su najtraženiji među online kupcima

29.03.2023 u 17:29

Bionic
Reading

S duljim danima i porastom temperatura paralelno raste želja za obnovom garderobe i nabavom trendovskih komada. Ovoj tvrdnji u prilog dovoljno govore friški podaci modne platforme Stylight, nakon opsežne analize kupovnih navika više od 120 milijuna kupaca

Analizom podataka o prodaji i pretraživanjima modnih komada na 15 međunarodnih platformi, Stylight je stigao do liste od deset najvećih trendova u novoj sezoni proljeće/ljeto, a evo koji su se našli na ovom modnom popisu.

Duge suknje

  • +18
Duge suknje Izvor: Promo fotografije / Autor: Neven Bučević

Ovog proljeća u trendu su duge suknje, s posebni, naglaskom na verzijama od trapera. Kako ističu iz Stylighta, riječ je o savršenom prijelaznom komadu iz hladnih u tople mjesece i, po svemu sudeći, obilježit će novu proljetnu sezonu.

Na popularnoj modnoj platformi zabilježili su porast interesa i prodaje dugih suknji u iznosu od 36 posto u usporedbi s prošlom godinom i porast od preko 1000 posto za kargo modelima suknji koje su, poput sestrinskih hlača, obilježile modnu eru 90-ih.

Padobranske hlače

U istom lakom i praktičnom stilu kao kargo suknja, nalaze se padobranske hlače. Od kargo verzija, padobranske hlače prvenstveno odskaču detaljem elastičnih, podesivih vezica na struku i dnu nogavica, a uglavnom su izrađene od materijala poliestera pa otuda i njihovo ime koje mogu zahvaliti i tipičnom, voluminoznom kroju.

Protekle godine padobranske hlače vratile su ga na čelo modne scene zahvaljujući it djevojkama poput Belle Hadid i Hailey Bieber, pokazavši se iznimno popularnim modelom među pripadnicima Generacije Z. Njihova dominacija na modnoj sceni nastavlja se ovog proljeća, s povećanjem potražnje na stranicama Stylighta za 107 posto.

Visoko rezani komadi 

Majice, jakne, košulje, pa čak i blejzeri ove godineposebno su poželjni u skraćenoj verziji. Brojni su dizajnerski brendovi na posljednjim revijama predstavili svoje varijante kratkih sakoa, košulja i topova, a čini se da će se taj trend nastaviti i u hladnim mjesecima. Na samom početku proljetne sezone Stylight je zabilježio porast broja klikova za visoko rezanim komadima za 133 posto. 

Bomber jakne  

Nakon dugo vremena bomber jakna ponovno slovi za ključni must-have model u ormaru. Ovog proljeća nosi se u kožnoj ili malo predimenzioniranoj varijanti, a pretrage bomberica na Stylightu skočile su za 40 posto.  

  • +19
Bomber jakne Izvor: Promo fotografije / Autor: Neven Bučević

Tuba top

Još jedan simbol 90-ih ove sezone dominira modnom scenom. Svestrani i jednostavni za nošenje, tuba topovi bez naramenica koji uz tijelo prijanjaju poput rukavice, prema prognozama Stylighta, ove sezone u popularnosti bi mogli zamijeniti klasični i naveliko obožavani bijeli T-shirt, što potkrepljuju podatkom o povećanju klikova za 25 posto za ovaj odjevni komad.

Sandale na punu petu

Nisu samo balerinke trendovska obuća iz 90-ih koja se ove sezone vraća na velika vrata. Sandale s punom petom također će postati jedan od glavnih trendova u svijetu obuće. Dajući prednost udobnosti prije svega, čini se da su online kupci već osvojeni modelima s punom petom. Na Stylightu je zabilježeno primjetno povećanje potražnje za wedge sandalama u iznosu od 328 posto i povećanje potražnje za mule cipelama s punom petom u iznosu od 194 posto.

Torbice metalnog sjaja

Ove godine svjedočimo velikom povratku predimenzioniranih torbi poput tote modela, a upravo na strani ovog modnog dodataka primjećuje se trend inspiriran diskom – metalik verzije velikih torbi koja trenutno bilježi porast broja klikova na Googleu (13% veći porast pretraživanja u odnosu na prošli mjesec). S druge strane, za komadima srebrnog sjaja na Stylightu zabilježen je porast interesa od 344 posto.

Pastelni komadi

Nakon prošlogodišnje vladavine jakih boja poput Barbie ružičaste, ovog proljeća u pet minuta slave ponovno će uživati pastelno obojeni komadi. Pastelno žuta, pastelno plava, boja lavande...na Stylightu je potraga za pastelnim komadima zabilježen porast potraženje za 112 posto.