ALI NE ONA NA KOJU MISLITE

Veličina je važna kad je plodnost u pitanju

09.03.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Kako provjeriti ima li muškarac problema s plodnošću? Mjerenjem područja između anusa i korijena penisa, navodi se u najnovijem istraživanju

Kada je riječ o plodnosti, veličina je ipak važna, ali ne ona na koja brine muškarce. Riječ je o veličini anogenitalnog područja – udaljenosti između anusa od vagine i korijena penisa. Što je kraće to područje, veća je vjerojatnost da muškarac ima manji broj spermija, pokazuje najnovije istraživanje.


Veličina anogenitalnog područja kod muškaraca je povezana s plodnošću s obzirom na to da odlučuje o volumenu sperme i broju spermatozoida, kažu stručnjaci. Muškarac koji ima manje od 20 milijuna spermija po mililitru, smatra se manje plodnim. Kako su pokazala, prijašnja istraživanja, takvi muškarci imaju problema pri začeću.

Nova otkrića ukazuju na to da se plodnost kod muškaraca sada može mjeriti 'nježnijim' metodama. 'To je neinvazivna metoda i svatko je može učiniti. Ako osoba uvidi da ima kraće to područje, a ima problema s plodnošću, tada svakako treba posjetiti liječnika i vidjeti što se može učiniti da se situacija poboljša', pojasnila je voditeljica istraživanja Shanna Swan sa Sveučilišta Rochester Medical Center u New Yorku.