MAŠTA NA DJELU

Valentino uveo ležerne komade u visoku modu, a o ovome sada svi govore

07.07.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Traperice, bijela košulja, top, trenirka, kratke hlače ili crno odijelo, bazični komadi dominirali su novom kolekcijom visoke mode s potpisom modne kuće Valentino

U ‘Carevom novom ruhu’, poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena iz 1837. godine, nevinost djeteta ruši krov laži gomile u kojoj nitko nema hrabrosti istaknuti se i odstupiti od uobičajenih misli - priča govori o caru, zaslijepljenom vlastitom taštinom i opsjednutom elegancijom svoje odjeće, prevarenom od strane dvije varalice koje su ga natjerale da povjeruje da su u stanju sašiti prekrasnu haljinu od izuzetno dragocjene tkanine, ali nevidljive očima budala.

‘Car je gol’ u poznatoj bajci poviče dijete no, u slučaju modne kuće Valentino, dvorac je prazan.

Château de Chantilly, dvorac u neposrednoj blizini Pariza, poslužio je kao pitoreskna scenografija za novu haute couture kolekciju brenda, no riječ je o dvorcu s metaforički golim prostorijama, svjesno lišenim značenja.

  • +47
Valentino Haute Couture FW23 Izvor: Profimedia / Autor: PIXELFORMULA / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

‘Jednostavnost je riješena složenost’, napisao je kreativni direktor Valentina, Pierpaolo Piccioli, na inspirativnom moodboardu kolekcije, pritom citirajući kipara Constantina Brancusija. Vodeći se njegovom izrekom, s novom haute couture kolekcije Piccioli je poželio transformirati ekskluzivitet koji prirodno emitira svijet visoke mode, što je učinio uvrštavanjem posve ‘običnih’ komada u kolekciju.

Traperice ili nešto više 

Un Chateau (dvorac) naziv je Valentinove kolekcije koju je u ‘trapericama’ i bijeloj košulji otvorila Kaia Gerber, nasljednica supermodela Cindy Crawford. Iako hlače kojim je prodefilirala pistom zaista izgledaju poput traperica, riječ je o promišljenoj optičkoj iluziji postignutoj svilenim gazarom, prošaranim staklenim perlama u 80 različitih nijansi indigo plave koje oponašaju prirodnu dubinu traper platna. Prevelika bijela košulja, s druge strane, zahtijevala je stav (i par XL naušnica po uzoru na kristalne lustere) kako bi postala Haute Couture komadom.

Bijeli top i vintage levisice

Još jedan zanimljivi look na reviji bila je bezvremenska kombinacija bijelog topa - sinteze klasične bijele majice kratkih rukava- i stvarnih traperica, no ne i bilo kakve verzije. Riječ je o modelu brenda Levi's iz 1966. godine proizvedenom s krivom etiketom na kojoj je čak i E velikim slovom - upleteno u zlatne listiće, povezane parom zlatnih slingback cipela s mašnom i kaputom od buklea indigo plave boje.