NEZDRAVA HRANA

Uvodi se porez na debljinu?!

30.09.2011 u 09:19

Bionic
Reading

Danska će biti prva zemlja na svijetu koja ima 'fat tax' - porez na masnoću i namirnice koje debljaju. Iako je ta skandinavska zemlja po broju pretilih ispod europskog prosjeka, vlada uvodi tu preventivnu mjeru kako bi motivirala građane da budu još vitkiji te smanjila stopu kardiovaskularnih bolesti. Analitičari se pitaju hoće li taj porez imati isti učinak kao porez na duhanske proizvode te koja će se od sljedećih zemalja odlučiti na oporezivanje masnoća

Ovaj skandinavski model mogao bi povećati pritisak da se sličan porez uvede i u Velikoj Britaniji čiji građani imaju najveću stopu pretilosti u Europi, piše britanski dnevni list Telegraph.

Od ove subote Danci će plaćati dodatni 30 penija na svako pakiranje maslaca, osam penija na paket čipsa te dodatnih 13 penija na kilogram mljevenog mesa. Očekuje se da će taj porez u dansku blagajnu donijeti 2,2 milijarde danskih kruna ili gotovo tri milijarde eura, ali i smanjiti konzumaciju maslaca za 15 posto.

Ovo je prvi porez na masnoće čije će se prave posljedice tek vidjeti. Mađarska je početkom ovog mjeseca uvela porez na hranu koja sadrži nezdrave razine šećera, soli i ugljikohidrata, kao i na proizvode koji sadrže više od 20 miligrama kofeina na 100 mililitara proizvoda.

Danci spadaju u vitkije narode Europe - manje od 10 posto ih je klinički pretilo. No znanstvenici iz danskog Instituta za hranu i ekonomiju procjenjuju da je čak četiri posto slučajeva preranih smrti u ovoj skandinavskoj zemlji rezultat sve veće potrošnje zasićenih masti.

U Velikoj Britaniji, gdje je više od 20 posto stanovništva pretilo, jedna je studija zaključila da bi kombinacija dodatnog poreza na nezdravu hranu te porezne olakšice na voće i povrće mogla spasiti više od tri tisuće života godišnje. Britanski ministar zdravstva odupirao se mjeri oporezivanja nezdrave hrane, ali sve se glasnije čuje da bi to bio jedini vjerodostojan potez u borbi protiv pretilosti, piše Telegraph.