slastan doručak

Usporite znakove starenja fantastičnim sjemenkama koje su tako lake za pripremu

22.03.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Uz voće i povrće, sjemenke su među onim namirnicama koje su uvijek nalaze na samom vrhu preporuka liječnika i nutricionista

Sjemenke chia iznimno su popularne već nekoliko godina zbog svoje sposobnosti stvaranja ekspresnog osjećaja sitosti. Zbog toga su kao stvorene za hranjiv doručak ili laganu večeru, u smoothieju ili mnogima omiljenom pudingu.

Tajna ovih sitnih sjemenki krije se u bogatstvu kalcijem, željezom i omega-3 kiselinama, ali i nutrijentima koji pomažu u regeneraciji kože. Drugim riječima, ne samo da ćete uz njih biti dulje siti i lakše gubiti kilograme, već će uspješno usporavati znakove starenja.

Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Štite zdravlje srca

Dijetetičarka Maria Jose Crispin kaže da uz to pomažu u zaštiti zdravlja srca smanjujući razinu kolesterola.

'Obiluju polinezasićenim masnim kiselina poput omega-3, ali i linolnom kiselinom, koja pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti te rizika od infarkta i moždanog udara', kaže liječnica i dodaje:

'Također su bogate fitosterolima - prehrambenim tvarima koje pomažu u smanjenju kolesterola. Najčešći fitosterol prisutan u sjemenkama chia je beta-sitosterol, a zajedno pomažu i u većem smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti', tvrdi.

Ovakav sastav čini ih funkcionalnom hranom, što znači da osim hranjive vrijednosti imaju znanstveno dokazane dobrobiti za cjelokupno zdravlje.

Pomažu u mršavljenju

Među njima jest i sprječavanje naglog rasta šećera u krvi, koji izaziva žudnju za slatkim, zbog čega ih se često preporučuje konzumirati u većim količinama između obroka.

Uz to, pomažu u mršavljenju i zbog činjenice da su bogate bjelančevinama, koje stvaraju osjećaj sitosti, ali i vlaknima, bitnima za zdravu probavu.

Usporavaju znakove starenja kože

'Sjemenke chia bogate su polifenolima, antioksidantima koji blokiraju slobodne radikale stvorene u tijelu i pomažu u smanjenju upala, ali i usporavaju proces starenja te smanjuju rizik od razvoja raka', kaže dijetetičarka.

Osim što usporavaju znakove starenja, njihovi antiupalni učinci te obilje omega-3 kiselina odražavaju se na koži smanjenjem ljuštenja, dermatitisa i svrbeža.

Kako ih konzumirati?

Također, zbog visokog udjela kalcija preporučuju se osobama koje ne podnose laktozu, odnosno mliječne proizvode. Jedan od boljih načina za konzumaciju jest upravo zamjena klasičnog (mliječnog) pudinga onim od sjemenki chia.

Sve što je potrebno jest staviti 1/4 šalice sjemenki u zdjelicu te ih preliti šalicom vode ili mlijeka po izboru (biljnog ili klasičnog), uz malo zaslađivača poput meda, stevije ili javorova sirupa.

Sjemenke će za pola sata nabubriti i pretvoriti smjesu u žele nalik pudingu! Naravno, možete je obogatiti dodacima kao što su voće, orašasti, plodovi, vanilija, cimet itd., a slično možete napraviti s klasičnim smoothiejem.

Također, često se koriste kao dodatak salatama i varivima, kao i zobenim kašama za slastan i zasitan doručak bez suvišnih kalorija.