bore od spavanja

Ujutro vam je lice puno tragova od jastuka? Stručnjaci otkrivaju što to znači za zdravlje vaše kože

13.02.2024 u 06:09

Bionic
Reading

Budite li se ujutro s vidljivim tragovima i otiscima jastuka na licu, vaša vam koža pokušava nešto reći. Naime, ti ranojutarnji nabori na licu mogu biti znak da morate poboljšati svoju dnevnu rutinu njege kože

Ako ste se ikada probudili sa znatno više bora nego što ste ih prije nego li ste legli, vrlo vjerojatno su vam poznate 'bore od spavanja' koje mogu biti pomalo zastrašujuć prizor, pogotovo prije nego što popijete prvu šalicu jutarnje kave.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Stručnjaci sada otkrivaju što uopće uzrokuje bore od spavanja i jesu li one znak ozbiljnijeg problema i kako ih spriječiti.

Zašto je lice nakon spavanja odjednom tako prošarano tragovima od spavanja?

'Bore od jastuka su privremene bore koje se pojavljuju zbog položaja lica ili tijela tijekom spavanja što rezultira neravnomjernim pritiskom i boranjem kože', objasnila je dermatologinja dr. Kristina Collins.

'One su rezultat ponavljajućeg pritiska na lice', rekla je dermatologinja dr. Teresa Song iz Marmur Medicala.

Određeni položaji spavanja povećavaju izglede za njihovo stvaranje, kažu stručnjaci. 'Osobe koje spavaju na boku i spavaju licem prema dolje često će se probuditi s ovim naborima na licu', rekla je Kristina Collins. 'Kada mi pacijenti dolaze na konzultacije, gotovo uvijek mogu reći na kojoj strani lica vole spavati, jer je na toj strani lica starenje je uznapredovalije i jače izraženo,' dodaje.

'Produženi i ponavljajući pritisak na ista područja lica može pridonijeti preranom starenju tog područja', objasnila je Teresa Song.

Osim položaja u kojem spavate, drugi čimbenici mogu također razlog pojave bora od spavanja. 'Prirodni proces starenja igra važnu ulogu', rekla je dermatologinja dr. Sonia Badreshia. 'Kako starimo, koža gubi kolagen i elastičnost, što je čini sklonijom stvaranju ovih bora.'

'Također, materijal posteljine može znatno utjecati na vjerojatnost pojave otisaka jastuka na licu. Grublje tkanine mogu stvoriti izraženije linije, dok je manje vjerojatno da će ih uzrokovati glatki materijali poput svile ili satena,' dodaje.

Bore od spavanja otkrivaju zdravlje kože

'Dok su bore na jastucima privremene, redoviti pritisak na određene dijelove kože tijekom noći može uzrokovati dugotrajni gubitak kolagena i elastičnog tkiva te lošu cirkulaciju tog područja', rekla je Kristina Collins.

A tragovi jastuka na licu mogu biti pokazatelj onoga što se događa s kožom na dubljoj razini. 'Iako su tragovi sami po sebi bezopasni, način na koji vaša koža reagira na njih može biti dobar pokazatelj njezinog ukupnog zdravlja i elastičnosti', ističe Badreshia.

'Ako primijetite da borama treba više vremena da izblijede, to bi mogao biti znak smanjene elastičnosti kože, što je normalan dio starenja', rekla je. "Obraćanje pozornosti na to koliko brzo se vaša koža vraća u normalu može pružiti uvid u njezino stanje.'

Spavanje na leđima može pomoći, ako izdržite

Jedna stvar koju možete pokušati, iako je izazovna, jest pokušati postati spavati na leđima. 'To je najbolji položaj što se tiče starenja kože, jer ako ste na leđima, izbjegavate izravan kontakt između vaše kože i jastuka', rekao je dermatolog dr. Joshua Zeichner, izvanredni profesor i direktor kozmetičke i kliničke istraživanja za dermatologiju u bolnici Mount Sinai.

Ako vam to ne pođe za rukom, oni koji spavaju na boku ili licem prema dolje trebali bi razmisliti o jastučnicama od ultranježnih tkanina. 'Svilene jastučnice izrađene su od prirodnih vlakana, imaju minimalno trenje i prozračuju, stoga su idealan materijal za borbu protiv bora od spavanja', rekao je.

Također je dobro obratiti pažnju na rutinu pranja posteljine. 'Najbolje je prati jastučnice deterdžentom bez mirisa i boja', rekao je dr. Joshua Zeichner. 'Mirisi i boje su poznati uzroci alergijskih reakcija na koži, posebno kada ste u blizini njih dulje vrijeme, primjerice dok spavate. Omekšivači za rublje mogu omekšati tkanine kako bi se smanjilo trenje, ali također bi trebali biti bez mirisa i boja.'

Brinite se o koži cijeli dan i smanjite bore od spavanja

Ako vas muče bore od jastuka, dr. Sonia Badreshia kaže da je mudro sagledati širu sliku. 'Održavanje dobrog zdravlja kože hidratacijom, uravnoteženom prehranom i pravilnom rutinom njege kože također može pomoći', rekla je. 'Dobro hidratizirana i nahranjena koža ima tendenciju bržeg oporavka od tih privremenih bora.'

Vaša rutina noćne njege također će možda trebati neke prilagodbe. 'Uključivanje dobre rutine njege kože, posebno one koja uključuje proizvode koji potiču proizvodnju kolagena i elastičnost kože, može biti korisno ne samo za smanjenje otisaka jastuka, već i za cjelokupno zdravlje kože', dodala je.

Zeichner se slaže s time i preporučuje nanošenje hidratantne kreme prije spavanja. 'Pomoći će u održavanju zdrave kožne barijere, kao i sastojci koji stimuliraju kolagen poput retinola ili peptida koji održavaju temelj kože što je moguće čvršćim i smanjuju bore', rekao je.

Osobito je važno unositi dovoljno tekućine tijekom dana. 'Ako ste dehidrirani, vaša se koža neće tako brzo oporaviti', napominje Kristina Collins. 'Održavanje primjerene hidratacije smanjuje mogućnost da se bore od spavanja i tragovi od jastuka na licu pojave.'