NAGRADNJAČA SOLANE NIN

Učinite ono što možda nikada niste - posjetite Muzej soli

31.07.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Muzej soli Solane Nin 2. kolovoza slavi svoj drugi rođendan. Ovog petka Solana Nin poklanja svim posjetiteljima besplatan obilazak polja soli uz stručno vodstvo. Želite li besplatno vidjeti ovu atrakciju bilo koji drugi dan, sve do 15. kolovoza, sudjelujte u našoj nagradnjači

Interaktivni Muzej soli, koji jednostavnošću i čistoćom dizajna savršeno prikazuje dašak starih vremena i načina prikupljanja soli, poznata je ninska atrakcija koju je ove godine obišlo preko 10.000 turista. Uz atraktivan Muzej soli, posjetitelje posebno zanima tradicionalna proizvodnja soli te utjecaj bogatog biljnog i životinjskog svijeta na proizvodnju soli. Naime područje Solane Nin živ je i biodinamičan ekosustav na kojem se energijom sunca i vjetra proizvodi prirodna morska sol, a datira još iz doba starih Rimljana. Park Solane Nin krije nevjerojatan i nadasve dragocjen biljni i životinjski svijet, a svoje mirno utočište tu su pronašle rijetke i ugrožene vrste poput račića slaništara, ptice vlastelice i ribice obrvan.

Uz mikroklimatske uvjete, iznimnu geografsku poziciju te brojne biljne i životinjske vrste nastanjene u laguni koje doprinose kruženju minerala kroz podlogu i salamuru, važno je spomenuti biološki filtar – petulu. Naime petula se sastoji od mikroorganizama, gline, gipsa, karbonatnih minerala i zelene alge Microcoleus corium. Crne je boje, debljine je samo dva milimetra te regulira i ugrađivanje brojnih minerala u samu sol.

Do 15. rujna svim je posjetiteljima dostupno besplatno razgledavanje Muzeja soli i to svakim danom od osam do 20 sati, a promatranje tradicionalne proizvodnje soli uz stručno vodstvo dostupno je svakim danom od osam do 13 sati i od 17 do 20 sati (svaki puni sat) po cijeni od 35 kuna. Naravno, svi posjetitelji koji ne slave rođendan 2. kolovoza mogu uz predočenje računa o kupljenom pakiranju ninskog Cvijeta soli do 15. kolovoza 2013. ostvariti besplatno promatranje tradicionalne proizvodnje soli i razgledavanje ovog jedinstvenog slanog staništa.

Poklanjamo vam dvije besplatne ulaznice za razgledavanje tradicionalne proizvodnje soli uz stručno vodstvo, što je dakle dostupno svakim danom od osam do 13 sati i od 17 do 20 sati. Budite prvi i pišite nam ovdje.

Pod subject upišite 'Ulaznice za Solanu Nin'. Obavezno navedite ime i prezime te broj telefona za kontakt.

Dodatne informacije

Solana Nin smještena je na obali Jadranskog mora u blizini planinskog masiva Velebit, uvrštenog na UNESCO-vu međunarodnu mrežu rezervata biosfere u okviru programa 'Čovjek i biosfera'. U plitkoj laguni Ninskog zaljeva nema industrije ni ekstenzivne poljoprivrede, što pridonosi iznimnoj čistoći mora koje je pod stalnim nadzorom Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske. Brzini i prirodnosti kojom se sol proizvodi pridonosi bura, hladan i čist vjetar koji puše preko velebitskog masiva i obližnjeg Nacionalnog parka Paklenica.

Jadransko je more jedno od najčišćih mora na svijetu i sadrži preko 80 esencijalnih minerala i oligoelemenata kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, dušik, bakar, mangan, cink, željezo, fosfor, jod i selen, a koji su potrebni ljudskom organizmu.

Ugrožene vrste koje obitavaju u ninskoj laguni:
•račić slaništar - njegova jajašca vidljiva su tek pod mikroskopom, a položena u mulju mogu preživjeti bez vlage čak 10 godina
•ptica vlastelica - iznimno je rijetka i ugrožena vrsta ptice koja se gnijezdi na području Parka Solane Nin
•ribica obrvan - duga je svega 3 cm i smatra se ugroženom vrstom zbog nestajanja odgovarajućih prirodnih slaništa.

Cvijet soli
Ovaj 'kavijar soli', kako mu se tepa, dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima te se skuplja samo u ranim jutarnjim satima i kasno navečer, kada nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanak sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji mikronskim sitima nježno i vrlo polako ubire samo ljudska ruka, kako bi svojom neponovljivom, bogatom aromom pomazio nepca i promijenio svijet ukusa nabolje. Ova ručno brana morska sol premium kvalitete bogata je magnezijem, kalcijem, kalijem i prirodnim jodom, nejodirana je te ne sadrži aditive.

Zanimljive činjenice o soli:

• sol od pamtivijeka igra važnu ulogu u gospodarskim prilikama
• zbog svoje vrijednosti često je bila uzrokom mnogih ratova
• unca soli vrijedila je kao unca zlata
• rimskim legionarima plaća se isplaćivala u soli
• suvremena riječ 'salary' (plaća) vuče porijeklo od riječi 'salarium' koja je značila porez ili obvezu plaćanja u soli.