POTRAGA ZA SIGURNOM LUKOM

U strahu od zapljene: Evo gdje se sve u ovom trenutku nalaze megajahte ruskih oligarha

03.03.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Kako sve više zapadnih država prijeti oduzimanjem, a ne samo zamrzavanjem imovine ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu, bogati Rusi spašavaju što mogu pa sklanjaju zrakoplove i jahte na sigurno, a trenutačno ih je velik broj svoja luksuzna plovila usmjerio prema Maldivima i Sejšelima

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden tijekom svog obraćanja o stanju nacije rekao: 'Pridružujemo se našim europskim saveznicima da pronađemo i zaplijenimo vaše jahte, vaše luksuzne stanove, vaše privatne avione', ruski oligarsi ubrzano su krenuli sklanjati pokretnu imovinu.

Sve veći broj megajahti koje pripadaju ruskim tajkunima plovi put Indijskog oceana, krstareći prema Maldivima i Sejšelima, navodi Bloomberg News. Četiri najveće jahte koje se trenutno nalaze na Maldivima u ruskom su vlasništvu. Najveća među njima, jahta Ocean Victory, dugačka 140 metara, pripada kralju čelika Viktoru Rašnjikovu.

I dok drugi još uvijek samo prijete, francuske vlasti provode riječi u djela, pa su u sklopu paketa sankcija protiv Kremlja i njegovih pristaša zaplijenile jahtu Amore Vero, povezanu sa šefom Rosnjefta Igorom Sečinom, koja je bila usidrena u luci La Ciotat, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Forbes piše da je ista sudbina zadesila 156 metara dugačku megajahtu Dilbar, u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova. Brod, čija se vrijednost procjenjuje na 600 milijuna dolara, u srijedu su preuzele njemačke vlasti u sjevernoj njemačkoj luci Hamburg, u kojoj je bila na godišnjem remontu.

Jahta Clio, milijardera Olega Deripaske, duga 73 metra, sa Šri Lanke krenula je na Maldive, a Deripaska je inače 2018. bio među sedam ruskih oligarha koje je sankcioniralo ministarstvo financija SAD-a.

Titan, jahta u vlasništvu Aleksandra Abramova, suosnivača proizvođača čelika Evraz, stigla je na Maldive 28. veljače. Još tri jahte u vlasništvu ruskih milijardera viđene su u srijedu kako krstare vodama Maldiva, a među njima je 88 metara duga Nirvana u vlasništvu Vladimira Potanina, čije se bogatstvo procjenjuje na 25 milijardi dolara.

Vagit Alekperov, predsjednik ruskog Lukoila, doplovio je prije nekoliko dana jahtom Galactica Super Nova iz Barcelone u Crnu Goru. No superjahta je danas isplovila iz crnogorske luksuzne marine Porto Montenegro nakon što je natočila gorivo, izvijestili su u četvrtak mediji u Podgorici. Istodobno je ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore priopćilo da vlasnik jahte i ruske naftne tvrtke Lukoil u trenutku u kojem je ona bila u crnogorskim vodama nije bio pod sankcijama EU-a.

U priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da se Vagit Alekperov do srijede u 13 sati, kada je jahta isplovila, nije nalazio na popisu osoba obuhvaćenih sankcijama EU-a. Inače, na ovom luksuznom plovilu navodno se nalaze bazen od šest metara sa staklenim dnom vodopadom, touch-and-go heliodrom, dizalo... U crnogorskim medijima spekulira se da se na vezu u crnogorskim lukama nalazi više jahti ruskih oligarha, ali nema i potvrde tih informacija. Crna Gora je posljednjih desetljeća, a naročito prvih godina nakon obnove neovisnosti 2006., bila atraktivna ruskim tajkunima za ulaganja u biznis i nekretnine.

Jahta Nord od 146 metara, u vlasništvu Alekseja Mordašova, još jednog milijardera koji se obogatio na čeliku, nalazi se na Maldivima.

Sea Rhapsody ruskog bankara Andreja Kostina krenula je iz Turske također prema Indijskom oceanu, a trenutno plovi kroz Sueski kanal.

Megajahta Romana Abramoviča, 165 metara dugačka Eclipse, koju redovito viđamo u hrvatskim vodama jer dobar dio godine, od svibnja do listopada, provodi u dubrovačkom akvatoriju, trenutno je usidrena na nizozemskom dijelu otoka St. Maartena na Karibima. Ova jahta opremljena je sustavom za otkrivanje vojnih projektila, ima dvije helikopterske platforme i podmornicu koja može doći do 50 metara dubine, što je svojedobno potaknulo nagađanja da bi mogla biti utočište za Vladimira Putina.

Jedan ruski izvor rekao je za američki Page Six: 'Jahte općenito nemaju sustave za otkrivanje projektila ili proturaketnu obranu. Ljudi stoga vjeruju da je izgrađena za Putina, a ta će jahta zasigurno biti na vrhu popisa kad krene zapljena.'

No do kraja ljeta prošle godine Abramovič je na svoj impresivni popis luksuznih nekretnina i pokretnina dodao najnoviju igračku - jahtu Solaris, kojoj je također prvo odredište bilo Dubrovnik, u koji je doplovila 17. rujna. Trenutno se ova jahta nalazi u Barceloni.

Solaris, nova jahta Romana Abramoviča Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Riječ je o 140 metara dugačkom plovilu koje je čekao šest godina i za koje je imao gomilu zahtjeva. Izgrađeno je u njemačkom brodogradilištu Lloyd Werft, a ruskog je oligarha koštalo 610 milijuna dolara. Riječ je o najmoćnijoj i tehnološki najnaprednijoj i najskupljoj jahti napravljenoj točno po narudžbi vlasnika. Solaris je dug 140 metara, zbog čega spada među 15 najvećih plovila na svijetu, a proteže se na čak osam paluba te može primiti 36 gostiju i 60 članova posade u čak 48 kabina. Za apsolutnu sigurnost tu su sustav za otkrivanje projektila s radarskim upravljanjem, neprobojna stakla, kao i oklopna zaštita.