UZ NAJVEĆI KOTAO ZA RIBLJI PAPRIKAŠ

U Slavonskom Brodu završen projekt Lijepa naša Sava

10.07.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Više od pet tisuća posjetitelja sudjelovalo je u velikoj završnici nacionalnoga projekta posvećenoga poticanju gospodarskih, ekoloških i turističkih potencijala rijeke Save, a najprimamljiviji su dijelovi programa u Slavonskome Brodu bili vožnja kanuima, tradicijske posavske pjesme u nesvakidašnjoj klapskoj izvedbi te promocija najvećega kotlića za riblji paprikaš u Hrvatskoj

Promocijom je najvećega kotlića za riblji paprikaš u Hrvatskoj i uz zvuke tradicijskih posavskih pjesama i napjeva u osebujnome izričaju dalmatinske klape 'Bošket' u Slavonskome Brodu sinoć završen ovogodišnji program nacionalnoga projekta 'Lijepa naša Sava'. Savski sajam i tradicionalnu Fišijadu posjetilo je prema procjeni organizatora više od pet tisuća posjetitelja koji su na obali Save razgledali tradicijske obrte i rukotvorine, izložbe fotografija i ekoodjeće sa savskim motivima te uživali u tradicijskim posavskim jelima i pripremanju ribljega paprikaša u čemu se okušalo više od 80 natjecateljskih ekipa. Velemajstor Stjepan Balen iz Slavonskoga Broda pripremao je to tradicijsko jelo u kotliću obujma od tisuću litara koji je, prema njegovim riječima, trenutačno najveći u Hrvatskoj.

Među posjetiteljima je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo je da je 'Lijepa naša Sava' odlična manifestacija i putokaz kojim bi trebali ići gradovi na Savi. 'Sve ono što je napravljeno u tome projektu pokazuje koliko je Sava važna i koliko je draga Brođanima', naglasio je ministar poljoprivrede. Dodao je kako velik broj ljudi velika količina pozitivne energije samo potvrđuje da je to izvrsno izabrana, vođena i osmišljena akcija.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je da je Savski sajam jedan od najvećih događanja ne samo u Slavonskome Brodu, nego i šire. 'Ovo pokazuje ljubav Brođana i Slavonaca prema Savi koja je uistinu fantastična, bistra i zelena. Mislim da nema ljepše rijeke od naše Save', ocijenio je. Dodao je da Slavonski Brod ima nekoliko važnih čimbenika bitnih za razvoj turizma – Tvrđavu, književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić i rijeku Savu na kojoj je šetnica i najljepša plaža Poloj te jedina ulica s riječnim splavima u Hrvatskoj. 'Mi živimo i uživamo uz Savu', dodao je gradonačelnik Mirko Duspara koji je građane pozvao na povratak Savi sudjelujući u vožnji kajacima koja je na Savskome sajmu izazvala veliko zanimanje posjetitelja. Vožnje i prigodnu revijalnu utrku priredila su tri slavonskobrodska kajakaška kluba, a među stotinama građana koji su se zaplovili Savom bili su i najuspješniji hrvatski kajakaši i članovi hrvatske kajakaške reprezentacije.

Projekt 'Lijepa naša Sava' partnerski su pokrenuli 2008. tadašnje Ministarstvo regionalnoga razvoja i mora, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Coca-Cola HBC Hrvatska radi zaštite i promocije Save te podizanja svijesti o njezinoj važnosti za sve vidove života – od društvenih do ekoloških i gospodarskih. U projektu su sudjelovali gradovi i turističke zajednice Zagreba, Županje, Siska i Slavonskoga Broda te pedesetak drugih partnera.

Voditelj projekta 'Lijepa naša Sava' i predstavnik Coca-Cole HBC Hrvatska Igor Ćutuk rekao je kako im je namjera na početku projekta, prije šest godina, bila da vrate građane njihovoj rijeci. 'Odaziv građana u gradovima uz Savu pokazuje da smo u tome uspjeli', rekao je Ćutuk, napominjući kako je na savskim sajmovima samo ove godine bilo više od 20 tisuća posjetitelja, a projekt su, dodao je, prepoznali i građani izvan Posavine te na društvenim mrežama na kojima 'Lijepa naša Sava' okuplja više od 11 tisuća pratitelja.

Tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina istaknuo je da Savskim sajmom u Slavonskome Brodu završava šesto izdanje projekta 'Lijepa naša Sava' i obilježavanje Dana rijeke Save u svim četirima državama članicama Komisije – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Dodao je da je projekt 'Lijepa naša Sava' vodeći među svim nacionalnim projektima koji se trenutačno provode u slijevu rijeke Save, a zajednički im je cilj da se poruke o iznimnim vrijednostima i potencijalima, ponajprije gospodarskim, prenesu na razinu lokalnih zajednica i građana koji žive u slijevu rijeke Save.

Posjetitelji velike završnice projekta 'Lijepa naša Sava' u Slavonskome Brodu mogli su uživati u bogatome zabavnom programu, a Turistička zajednica grada Slavonskoga Broda i Športsko-ribolovni savez Brodsko-posavske županije organizirali su dodjelu nagrada najboljima u pripravljanju ribljega paprikaša. Prvo mjesto osvojio je Josip Kitanović iz Velike Kopanice, a drugo i treće mjesto zauzeli su, također Kopaničani, Ivica Vučković i Ivan Sever. Nagrade su im uručili predstavnici organizatora i pokrovitelja te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.