PUNO ZANIMLJIVOSTI

U Hrvatskoj uskoro prva izložba o pivu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 15:22
  • Objavljeno 13.04.2012 u 15:13
Etnografski muzej - Idemo na pivo 03

Etnografski muzej - Idemo na pivo 03

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Izložba o pivu koja će otkriti povijest tog omiljenog napitka prva je takve vrste u Hrvatskoj

Izložba o pivu 'Idemo na pivo'! bit će otvorena 11. svibnja u Etnografskom muzeju Zagreb, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Prikazat će kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva i bit će prva takva izložba u Hrvatskoj. Partner izložbe je Karlovačka pivovara.

Dražen Breitenfeld

Dražen Breitenfeld

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld


'Zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare omogućeno je istraživanje kulture konzumiranja piva - teme koja dosada nije bila istražena na području urbane etnologije odnosno kulturne antropologije u Hrvatskoj. Kulturološki aspekt konzumiranja piva prikazat ćemo unutar nekoliko tematskih cjelina: Priča o pivu, Povijest europskog pivarstva, Povijest pivarstva u Hrvatskoj, Pivo i društvenost, Pivo i umjetnost, u cjelini o Karlovačkoj pivovari, partneru izložbe, prikazat ćemo kako i gdje pivo nastaje. Također, organizirat ćemo i dodatne sadržaje za posjetitelje kao što su edukativne degustacije piva', najavila je autorica izložbe Zvjezdana Antoš. Pozvala je sve ljubitelje piva, ali i ostale građane da se uključe u stvaranje izložbe 'Idemo na pivo!': 'Pozivam sve koji posjeduju predmete vezane uz pivo i kulturu piva neka ih donesu u Etnografski muzej svaki radni dan od 10 do 15 sati. Predmete ćemo primati i tijekom trajanja izložbe do 15. srpnja. Odabrane predmete izložit ćemo u Muzeju te uz svaki predmet istaknuti ime i prezime donatora.'

Izložbu 'Idemo na pivo!' inicirala je Karlovačka pivovara, partner izložbe. 'Karlovačka pivovara, druga najveća pivovara u Hrvatskoj, mnogo radi na promicanju i razvoju kulture piva, a izložba 'Idemo na pivo!' bit će sjajan primjer toga. Inicirali smo izložbu jer smatramo da je pivo fascinantan proizvod i želimo ispričati zanimljive priče o pivu i kulturi piva, a u Etnografskom muzeju prepoznali smo odličnog partnera. Hrvati vole pivo i mislim da će im ova izložba biti vrlo zanimljiva te da će naučiti mnogo toga što nisu znali o ovom osvježavajućem piću. Mi, u Karlovačkoj pivovari, ponosni smo na čaroliju proizvodnje piva. No, kao proizvođač alkoholnog pića, svjesni smo svoje odgovornosti i ulažemo mnogo napora u promicanje odgovorne konzumacije piva među ljubiteljima piva i našim potrošačima', istaknuo je predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Govoreći o zanimljivim činjenicama vezanima uz pivo, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet istaknuo je da je pivo potpuno prirodan proizvod i da su za njegovu proizvodnju potrebna samo četiri glavna sastojka - voda, ječam, hmelj i kvasac: 'Glavni sastojci mogu se spajati na bezbroj načina i prema nekim izvorima postoji više od 40.000 različitih vrsta piva na svijetu. Inače, mnogi ne znaju da je proizvodnja piva vrlo kompliciran proces, a način proizvodnje piva dugo je godina bio strogo čuvana tajna koju su znali samo najbolji pivski majstori.'

'Partnerstvo Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare dobar je primjer suradnje kulture i poslovnog sektora. Zahvaljujući ovoj suradnji, prvi put u Hrvatskoj prikazat će se kulturološki i antropološki aspekt konzumacije piva što daje dodatnu vrijednost ovoj izložbi. Etnografski muzej ponosan je što ima Karlovačku pivovaru kao partnera', zaključio je ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan.

Izložba 'Idemo na pivo!' otvara se 11. svibnja i ostaje otvorena do 15. srpnja.

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi