DJELIĆ TVORNICE SNOVA

U Fiatu razmišljaju o IPO-u Ferrarijevih dionica

21.09.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Samo zato što nemate dovoljno novca da si priuštite Ferrarijev automobil ne znači i da nikad nećete posjedovati djelić te legendarne talijanske kompanije, piše Automotive News

Fiatov izvršni direktor Sergio Marchionne navodno razmišlja o IPO-u Ferrarijevih dionica, a premda je nejasno s kojim ciljem bi se u Fiatu, koji je vlasnik 90 posto Ferrarijevih dionica, odlučili na prodaju udjela, s obzirom na to da Ferrariju ne nedostaje kapitala za razvoj novih proizvoda, ovakav bi potez, sigurni smo, oduševio sve ljubitelje proizvođača iz Maranella.

Sigurno se pitate koliko može vrijediti kompanija koja godišnje proizvede svega 6.000 automobila? Analitičari Morgan Stanleyja procjenjuju Ferrari na 3,1 milijardu američkih dolara, a svoj zaključak temelje na profitnim marginama koje kod talijanskog proizvođača automobilske egzotike nadilaze iznos od 13 posto po automobilu. Kad ovome pridodamo Ferrarijevo više no uspješno brendiranje i prodaju artikala svih vrsta – od tekstila do osobnih računala, ne treba čuditi što proizvođač s logom propetog konjića godišnje uspijeva namaknuti 300 do 400 milijuna dolara dobiti.

Ako se potvrde medijska nagađanja, Ferrarijev IPO navodno bismo trebali dočekati 2014. godine.