LIJEPA I NJEGOVANA

U bitku protiv masne kože

28.04.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Većina djevojaka sklonija je masnoj koži više od bilo kojeg drugog tipa kože. No i hormoni, prehrana, pušenje, sve to utječe na kožu

Najčešća masna područja su čelo, nos i brada, takozvano T-područje. Protiv previše masnoće na koži može se uspješno boriti, samo treba poštivati nekoliko pravila čišćenja i njege.

Dva puta dnevno treba prati kožu lica nježnim gelom ili losionom za njegu lica, i to svakako mora biti kozmetika koja nema aditiva ni bilo kakvih mirisa u sebi. Najbolje vrijeme temeljitog čišćenja kože je ujutro i navečer, za što je potrebno oko dvije minute vremena. Najbolji izbor za gel ili losion za čišćenje onaj je na bazi gline.

Kozmetika koju kupuješ neka bude bez ikakvih ulja (u suprotnom bi samo pojačala masnoću kože). Također, bitno je naglasiti da nije dobro kupovati proizvode koji isušuju kožu. Naime, takvi proizvodi isuše kožu koja tada šalje signal žlijezdama koje proizvode masnoću kako bi mogle početi proizvoditi novu, a tada je najčešći rezultat masnija koža nego što je bila na početku.

Također, dobro je izbjegavati proizvode koji u sebi imaju alkohola. I on isušuje kožu pa se nakon dulje upotrebe može imati više štete nego koristi.

Dva do tri puta tjedno dobro je staviti masku za lice na bazi gline.

Nekoliko puta tjedno dobro je pariti kožu. Sama možeš napraviti parnu kupku za svoje lice. U veću posudu stavi vruću vodu, a u nju dodaj suhe biljke te glavu prekrij ručnikom i pusti neka ti para prelazi preko lica nekoliko minuta. Biljke koje je dobro dodati u ovakvu parnu kupelj su peršin, majčina dušica, ružmarin. Dobro je staviti i aromatična ulja, primjerice od kamilice ili lavande.

Bitno je u tijelo unositi dovoljno vode
, stoga ne treba zaboraviti na čarobnu formulu od osam čaša vode dnevno. Ovako će ti koža imati dovoljno vlažnosti, a i lakše se izlučuju nepotrebne tvari iz organizma.

Pripazi na prehranu. Hrana s mnogo masnoće pojačavat će masnoću tvoje kože. Stoga je mnogo bolji izbor povrće, voće te žitarice.

Moraš biti oprezna i s izlaganjem suncu. Naime, iako se isprva čini da izlaganje suncu isušuje kožu, prava je istina da previše sunčeva zračenja stimulira produkciju masnoća na koži.

Probaj s domaćom maskom za lice koja se pokazala izvrsnom za masnu kožu. Naribaj jednu jabuku, u to dodaj jednu žličicu meda, nanesi na lice i drži 10 do 15 minuta te isperi.

Još jedna domaća maska uključuju bjelanjak i limunov sok. Naime, na masnoj koži vrlo su česti crni prištići, a limun se pokazao izvrsnim upravo protiv takvih prištića. Odvoji bjelanjak od žutanjka i potom bjelanjak dobro izlupaj žlicom (ne mikserom!). Kada počne dobivati mjehuriće, dodaj tri kapi limunova soka te sve zajedno namaži na lice i vrat. Ostavi neka stoji dok se ne osuši, a potom isperi hladnom vodom. Ovakva maska zatvara pore.