oduševite ukućane

Tri najbolja uskrsna recepta naših poznatih chefova

14.04.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Uskoro ćemo uživati u ukusnim jelima s uskrsnog stola, no želite li ove godine promijeniti meni i isprobati nešto drugačije, naš stručni kulinarski žiri emisije '3, 2 , 1 – kuhaj!' pripremio je nekoliko drugačijih, ukusnih ideja s još ukusnijim namirnicama kojima se možete počastiti ovog Uskrsa

Stručni žiri RTL emisije '3, 2 , 1 – kuhaj!' potrudio se uljepšati nam ovogodišnji uskrsni ručak nešto drugačijim jelima koja su odlučili podijeliti s čitateljima tportala. Ako niste ljubitelji tradicionalnih jela ili vam je dosadilo svake godine jesti šunku i jaja, počastite sebe i najmilije ovim raskošnim menijem od kojeg će vam poteći slina.

Poširani zubatac u umaku od pjenušca

Chef trogirskog restorana Don Dino, Ivan Pažanin, poznat po ljubavi prema morskoj hrani, pripremio je recept za prvoklasnog zubaca u umaku od pjenušca za sve ljubitelje vrhunske ribe. Ako se već neko vrijeme želite počastiti zubacem, ovo je svakako pravi način da oduševite članove obitelji i pokupite pohvale poput pravog chefa.

Potrebni sastojci:

  • Zubatac - 800 g
  • Pjenušac - 1 dl
  • Mišanca (poljska trava) - 1 kg
  • Mladi krumpir - 6 komada
  • Crni češnjak - 400 g
  • Crna sol
  • Poriluk - 1 kom
  • Maslac - 100 g

Priprema:

Zubatac filetirajte i isijecite ga na odreske te ga začinite. Obložite ga prozirnom folijom, a zatim i aluminijskom folijom te ga kuhajte u kipućoj vodi. Kosti od zubaca zakuhajte kako biste dobili sok. U reducirani  umak ulijte pjenušac, začinite i povežite sve maslacem.

Napravite listiće od crnog češnjaka te dotle mišancu skuhajte i servirajte u list poriluka. Mladi krumpir skuhajte, začinite po želji i poslužite uz jelo.

Juneća pisanica Wellington i svježe mahune s prezlama i češnjakom

Ako ste ipak jedan od onih koji tvrde da se ne mogu najesti od ribe, iskusno nepce Tomislava Špičeka za uskrsnu gozbu predlaže mesno jelo, odnosno juneću pisanicu Wellington posluženu uz mahune s prezlama i češnjakom.

Potrebni sastojci:

  • Beefsteak - 800 g
  • Lisnato tijesto - 500 g
  • Sušena rezana dimljena šunka - 100 g
  • Šampinjoni - 200 g
  • 3 žlice senfa dijon
  • Mahune svježe - 500 g
  • Prezle - 100 g
  • Maslac - 100 g
  • Češnjak - 3 češnja
  • Jaja - 2 komada
  • Mileram - 1 dl

Priprema:

Beefsteak očistite od žilica, posolite i popaprite. Bacite ga na tavu kratko da se opeče, izvadite na tanjur, premažite senfom te pustite da se ocijedi. Sirove šampinjone usitnite u multipraktiku, zatim ih dobro zapržite na ulju na kojem ste prethodno pekli beefsteak kako bi isparila sva voda i začinite.

Lisnato tijesto razvaljajte u kvadrat i očistite od brašna. Na lisnato posložite suhu dimljenu šunku, premažite šampinjonima, stavite posušeni beefsteak, rubove premažite razmućenim jajem i zamotajte u roladu.

Roladu izvana ukrasite i pecite u pećnici. Kada je jelo gotovo, pustite da malo odmori te ga razrežite.

Mahune skuhajte u slanoj vodi. Zatim u tavi otopite maslac, zapržite prezle i češnjak, dodajte žlicu milerama i kuhane mahune te kratko pirjajte. Mahune servirajte kao prilog uz glavno jelo.

Kuglof

Kakav bi to Uskrs bio da nema deserta kojim ćemo se zasladiti nakon ručka. Za slatki završetak uskrsnog ručka pobrinula se jedina dama stručnog žirija Žakline Troskot, vlasnica poznate zagrebačke slastičarnice Amélie. Za sve ljubitelje deserta, Žakline predlaže tradicionalan kuglof kojim možete ukrasiti uskrsni stol.

Potrebni sastojci:

  • Glatko brašno – 500 g
  • 1 kocka kvasca
  • Šećer – 125 g
  • 1/8 l mlakog mlijeka
  • Maslac – 370 g
  • 5 jaja
  • Prstohvat soli
  • Korica jednog limuna ili naranče
  • Sjeckani bademi – 50 g
  • Ušećerena limunova korica 50 g
  • Po izboru 100 g grožđica natopljenih preko noći u rum

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte tri žlice brašna, kvasac, žlicu šećera i pola količine mlijeka te ostavite pokriveno otprilike 20 minuta dok se kvasac nadigne. Otopite na laganoj vatri maslac i dodajte ostatak mlijeka, šećera, jaja, soli i korice od limuna ili naranče.

Smjesu od maslaca i smjesu od kvasca dodajte u zdjelu s brašnom i dobro miksajte sa spiralnim mutilicama. U tijesto dodajte bademe i limunovu koricu. Ulijte tijesto u dobro namašćen kalup za kuglof i ostavite pokrivenog dok nije volumenom ispunio cijeli kalup.  

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite kuglof na najdonjoj razini u pećnici. Pečeni kuglof ostavite još 10 minuta u isključenoj pećnici, zatim ga pažljivo okrenite na rešetku iz pećnice i pokrijte kalup vlažnom krpom te pustite da odstoji tako još 10 minuta. Odstranite kalup i pospite kuglof šećerom u prahu.