ZA COOL STAJLINGE

Trend 'eklektičnog djedice' osvaja modnu scenu i posjeduje poseban šarm

25.03.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Prsluci, hlače od samta širokih nogavica ili traperice, udobne tenisice, kardigan, šilterica... Da, zvuči kao da opisujemo garderobu svog djeda, no radi se o novom modnom trendu koji ćemo očito sve češće viđati

Poznate fashionistice Emili Sindlev, Gigi Hadid i Katie Holmes među prvima su isprobale casual kombinacije nadahnute praktičnim trendom koji bi se mogao nazvati stilom 'eklektičnog djedice', a riječ je o estetici kakvu bismo mogli sve češće viđati u idućim mjesecima.

Da, modni trendovi često su nepredvidivi!

U stalnoj potrazi za novim stilskim nadahnućem ovoga su se puta naši djedovi našli 'na meti' modnog svijeta. I to zbilja na neki način ima smisla jer eclectic grandpa kombinira elemente sveprisutnih stilova old money i costal granny, a oni su modno dominirali prošlom godinom.

Tko bi ikad pomislio da ćemo inspiraciju za modne kombinacije potražiti u ormaru naših voljenih djedova te da će oni postati nadahnuće za stil eklektičnog djedice.

KATIE HOLMES

Look bez greške: Kaput koji prkosi trendovima i jeftine hit tenisice savršen su spoj

Pogledaj galeriju

I premda bi mnogi pomislili da je riječ o dosadnom i bezličnom stilu, odmah ćemo vas razuvjeriti jer su modne kombinacije koje ga obilježavaju itekako cool i nimalo staromodne.

Retro tenisice koje ćemo posvuda viđati Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr

Osnova novog modnog trenda su svi oni komadi koje rado nose i djedovi - od smeđih hlača do kožnih cipela. Ali treba reći i da se eclectic grandpa look ne sastoji samo od umirovljeničkih bež boja i velikih džempera. Kako eklektično znači spajanje komada i ponovno kombiniranje u chic outfite, ovakve kombinacije možete nadograditi svojim omiljenim komadima, vedrim bojama ili detaljima.

  • +12
Loaferice Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Sve to ovom novom modnom trendu daje individualnost i poseban šarm, stoga on nije samo hommage našim dragim djedovima.

Ako vam se sviđa ovakav stil, evo koji su vam basic komadi potrebni:

Kardigani

Kardigani su postali neizostavni i poželjni su uz predimenzionirane siluete, npr. 'kutijaste' oversized komade, te ih je dobro imati u bež, smeđoj, maslinastoj ili sivoj boji.

Ukrasni obrubi ili kožni gumbi naglašavaju retro izgled kardigana, ali minimalistički modeli također funkcioniraju. Bilo nošeni otvoreno preko košulje ili zakopčano i kombinirano s košuljom u slojevitom izgledu, odličan su proljetni dodatak svakom looku.

Njegovo veličanstvo samt

Samt ima prekrasan vintage šarm jer taj rebrasti materijal podsjeća na 70-e i sjajno se uklapa u modni trend eclectic grandpa. Sakoi, košulje ili kombinezoni od ove tople i meke tkanine također će izgledati totalno cool u mjesecima pred nama. Odaberite li npr. varijante u zemljanim tonovima, poput boje lješnjaka, čokolade ili sivomaslinaste, nećete pogriješiti, a ako ste spremni na poneki iskorak, birajte ružičastu, žutu, ljubičastu...

Statement džemper

Rombovi, norveški uzorak ili neobični uzorci nisu rijetkost u ormarima naših djedova pa svakako zavirite u njih i možda se dočepate nekog statement komada iz npr. ludih 70-ih. Krupno pletivo, motiv pletenica ili najneobičnije kombinacije boja itekako su poželjni. Dakako, ako ipak volite nešto više damski ili romantično, možete se odlučiti i za bakin džemper u pastelnim bojama te razigranog uzorka, s volančićima na rukavima ili oko vrata... Kao i uvijek, najvažnije je da se u tome dobro osjećate.

Loaferice

Kada je u pitanju odabir obuće, možete se odlučiti npr. za par udobnih retro tenisica poput Adidasovih Gazella ili mokasinka, po mogućnosti robusnih potplata. Loaferice ili mokasinke već su neko vrijeme apsolutni hit i fashionistice ih se ne mogu zasititi.