prava šarmerica

Ova prekrasna biljka srcolikih listova osvojit će vas izgledom, ali i nevjerojatnom otpornošću

02.02.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Uz vrlo privlačan izgled te minimalno potrebne njege, sukulenti predstavljaju najpopularnije sobne biljke. Posebnu pažnju privlači Ceropegia woodii, biljka prekrasnih srcolikih listova koja je sjajan izbor čak i za potpune početnike u kućnom vrtlarstvu

Ceropegia woodii, zvana još i krunica zbog niza srcolikih listova, sukulent je porijeklom iz toplijih krajeva, točnije Južne Afrike. Ime je, kao što se može pretpostaviti, dobila po listovima u obliku srca koji dolaze u rasponu prekrasnih boja od tamnozelene do srebrne.

Zbog svog sjajnog i vrlo atraktivnog izgleda te nezahtjevnog održavanja predstavlja sjajan dodatak u zbirci sobnih biljaka. Ako i vi želite svoj prostor ukrasiti ovom malenom šarmericom, ovo su glavne značajke njezinog uzgajanja.

Zalijevanje

Budući da se radi o sukulentu, ceropegiji će se više svidjeti nedovoljno od pretjeranog zalijevanja. Vrlo jednostavan način da provjerite razinu vlage je da umetnete drvenu čačkalicu u jednu od drenažnih rupa. Ako čačkalica, kada je izvučete, bude čista i bez zemlje, onda bi biljku bilo dobro malo zaliti. Ako pak na čačkalici ostane zemlje, tada ima i više nego dovoljno vode za svoje potrebe. Također, ovom sukulentu ne smeta prosječna razina vlažnosti, ali ne voli da mu se lišće puno i često moči.

Svjetlost i prihranjivanje

Ceropegia woodii bit će najsretnija sa što više neizravnog svjetla. Najbolje uspijeva na prirodnom svjetlu ili pod žaruljama za uzgoj, ili u kombinaciji tog dvoje. Općenito, najbolje ju je držati podalje od izravnog sunca, osobito u južnim područjima. Što se tiče prihranjivanja, tu nema strogog pravila – sve ovisi o tome koliko želite da naraste. Proizvođači gnojiva preporučit će maksimalnu količinu, ali to uvijek možete smanjiti. Ako želite to pojednostaviti što je moguće više, tada samo jednom godišnje, u proljeće, upotrijebite malo gnojiva s duljim periodom otpuštanja hranjivih tvari.

Tlo i obrezivanje

Za najbolje rezultate odaberite mješavinu tla dizajniranu za kaktuse i sukulente, pogotovo ako niste sigurni jeste li dobro odredili količinu zalijevanja. S druge strane, ako niste zabrinuti zbog prekomjernog zalijevanja, bilo koja visokokvalitetna mješavina za zalijevanje trebala bi biti u redu. Ako vam pak niske srcolikih listova postanu predugačke i rijetke, tada jednostavno odrežite stabljike na duljinu koju želite. Naime obrezivanje ni na koji način ne šteti biljci i može se obaviti u bilo koje doba godine.

Dodatni savjet: ako ceropegiju nabavljate tijekom zimskih mjeseci, budite pažljivi i odmah je unesite na toplo jer ne reagira dobro na dugotrajne niske temperature.