SAVRŠENA UVERTIRA U LJETNA DRUŽENJA

Tko može odoljeti ovom cirkusu?

18.05.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Bitno je vratiti se u djetinjstvo, pa makar nakratko! Dječje igralište, dječja predstava, luna park ili čak… cirkus? Zapravo, cirkus je oduvijek bio zabava za cijelu obitelj jer osim što prikazuje nevjerojatno maštovite predstave, nosi i puno dublju poruku…

Red šarenih lampica, nevjerojatni trapezisti, izvođači za koje pomislimo da su izvan ovog svijeta i gomila emocija, smijeha i čuđenja satkana u jednu cirkusku predstavu. Daleko od zabave za djecu, a više kao zanimljiva razonoda za cijelu obitelj, cirkuska predstava lomi motive između stvarnosti i jave. Kreirajući jedan novi svijet u kojem se spajaju teatar, predstava, akrobacija, tehnologija i granica ljudske snage, cirkus je iskustvo koje se mora iskusiti barem jednom u životu. To nije samo mjesto, nego cijela putujuća trupa kojoj želite pripadati. Jedan zanimljiv cirkuski event održao se upravo jučer i to u srcu Zagreba, u čarobnoj šumi.

Cirkus Monkey 47

Tko je mogao ostati ravnodušan na cirkusantski show powered by Monkey 47?

U začaranoj zagrebačkoj šumi koju krase bistre rijeke i zelenilo koje s mrakom postaje smaragdno zeleno, a upotpunjeno dekoracijama, light showom, plesom i glazbom, dogodilo se jedno magično iskustvo. Funk kralj Matija Cvek sa svojim The Funkensteins bandom jučerašnju je atmosferu učinio još posebnijom, a trodimenzionalni zvuk DJ-a Luce Goye oduševio brojne poznate osobe, među kojima su bili Ivana Pirizović i Korana Marović, Marija Nikšić, Željka Molnar, Matea Miljan, Anja Bijelić, Donna Lugonja Petković, Ivan Maligec, Luna Valas i Marko Tolić.

  • +3
Cirkus Monkey 47 GIN Izvor: Promo fotografije / Autor: DENINE.EU

Gdje je zanimljiv zvuk, moraju biti i plesači koji su uz poput cirkuskih artista, savršeno uvježbali koreografiju. Atmosferu cirkusa Monkey 47 dodatno su zapalili rigači vatre genijalne spremnosti. Osim cirkusantske trupe i floralnih dekoracija, zaštitnog znaka Monkey 47, oduševili su i momenti luna parka. Tko se ne bi poželio vratiti u djetinjstvo uz vrtuljak sreće, veselo grickajući kokice, šećernu vatu i ispijajući magična pića poput sada već slavnog Monkey 47 Gin.

Zagrebački cirkus imali su prilike doživjeti zaljubljenici u clubbing, ali i ljubitelji ljetne zabave koja nikad ne prestaje. Ukusna hrana, prekrasni ljudi, pića koja mame okusne pupoljke, sve u neodoljivim bojama zelene, ružičaste i plave… Možemo reći – ovo je pravi fashion cirkus!

  • +7
MONKEY 47 GIN Izvor: Promo fotografije / Autor: DENINE.EU

Ne brinite, ako ste kojim slučajem propustili ovaj cirkus, podsjećamo na tri slavne cirkuske trupe koje oduševljavaju publike svih uzrasta i na svim kontinentima.

Cirque du Soleil

Jedan od najpoznatijih cirkusa svijeta, kanadski Cirque du Soleil spoj je umjetnosti, učenih koreografija, dramatičnosti i teatralnosti. Jeste li znali da cirkusanti, klaunovi i trapezisti famoznog cirkusa prolaze nekoliko testova prije nego što konačno postanu članovi cirkusa? Osim što moraju biti vrsni plesači te proći treninge izdržljivosti, fleksibilnosti i stabilnosti, članovi slavne trupe također su vrsni make up artisti i frizeri te daju kreativni input za svoje kostime. Cirkus Cirque du Soleil osnovan je 1984. u Montrealu od strane uličnih performera  Guya Laliberté i Gillesa Ste-Croixa. Za pomoć su se obratili Guyu Caronu iz Nacional Circus Schoola te su zajedničkim snagama kreirali  jedinstveni show svjetskog uspjeha. U 90-ima i ranim 2000.-ima cirkus Cirque du Soleil postao je toliko popularan da su od jedne predstave godišnje počeli producirati 19 predstava u više od 300 gradova, na svim kontinentima osim Antarktike.

NoFit State Circus

Ako ste se ikad pitali kako je biti dio cirkuske trupe, možete saznati odmah ako se prijavite u ovaj slavni cirkus. NoFit State Circus osnovan je u Cardiffu dvije godine nakon Cirque du Soleila i jedan je od najzanimljivijih europskih cirkusa. Specifičnost NoFit State Circusa je otvorenost prema novim polaznicima koji ne moraju biti profesionalci. Uz jednogodišnji program i akademiju, i amateri mogu prijeći u profesionalce. Kada je cirkus prvi put predstavljen javnosti, britanski mediji su ga opisali kao idealom čistog performansa, u kojem izvođači ne pokazuju samo svoje tjelesne nego i mentalne sposobnosti. NoFit State Circus je zanimljiv zbog statičkog zračnog trapeza, svilenih akrobacija, akrobalansa i žongliranja koje usavršavaju i nadograđuju profesionalci, a uče polaznici akademije.

Cirkus Roncalli

Dok su 70 – e i 80 – e godine bile rezervirane za cirkuse sa životinjama kao izvođačima, stav prema takvom tipu predstave s godinama se promijenio. Javnost je postala svjesna tretmana koji su ranije doživljavale cirkuske životinje. Srećom, stvari su se modernizirale, dok se fokus usmjerio na nove tehnologije. Tako je njemački cirkus Roncalli, popularizirao predstave s ogromnim hologramima na kojima su prikazane igre životinja i veseli slonovi čija igra je snimljena u stvarnom okruženju. Kako je cirkus Roncalli jedan od najzanimljivijih cirkusa na njemačkom govornom području, cirkuske predstave su postale dio božićnih marketa, filharmonije, a nastupali su i s grupom Kelly Family.