ZAPAMTITE NJEZINO IME

Tko je Nensi Dojaka, mlada albanska dizajnerica koja je osvojila jednu od najprestižnijih modnih nagrada, a njezine hit haljine već nose brojne zvijezde

08.09.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Mlada modna dizajnerica Nensi Dojaka, čiji su modeli mrežastih haljina te haljina s prorezima već postale kultni i vrlo popularni među poznatim damama, osvojila je najprestižniju nagradu za nove talente u modnoj industriji. Naime, ova albanska modna dizajnerica dobitnica je ovogodišnje prestižne LVMH nagrade za mlade dizajnere

Nensi Dojaka, 28-godišnja albanska modna dizajnerica, tijekom posljednjih godinu dana postala je vrlo omiljena među slavnim i poznatima, njezina popularnost očekivano će još više porasti nakon ovog velikog priznanja.

Naime, albanska dizajnerica ženske mode dobitnica je nagrade LVMH za mlade dizajnere 2021., koja joj je dodijeljena na svečanoj ceremoniji u Parizu.

Najprestižniju nagradu modne industrije dizajnerici je uručila francuska glumica Isabelle Huppert u Fondaciji Louis Vuitton u Parizu.

Prema riječima Delphine Arnault, izvršne potpredsjednice Louis Vuittona i pokretačice nagrade LVMH, žiri u kojem su bili Kim Jones, Marc Jacobs, Stella McCartney i Virgil Abloh bio je posebno impresioniran visokom kvalitetom rada mlade dizajnerice, zanimljivim promatranjem i shvaćanjem mode te započetim modnim brendom koji je procvjetao u vrijeme pandemije.

  • +9
Nensi Dojaka, London Woman Winter 2020 Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Nensi Dojaka, koja sada živi u Londonu, diplomirala je 2017. godine na jednoj od najboljih svjetskih modnih škola, Central Saint Martins, a ondje je i pokrenula svoj modni brend. Tijekom studija stažirala je za dizajnerske marke poput Petera Pilotta i Fjodora Golana. Nakon prikazivanja svoje diplomske kolekcije, ostvarila je suradnju sa Ssenseom u obliku capsule kolekcije, a bila je izabrana i za izlaganje u sklopu nove platforme za podršku dizajnerima, Fashion East.

Također je bila odabrana i za prvo izdanje mentorskog programa koji su prošle jeseni pokrenuli modni dizajner Alessandro Dell’Acqua i Tomorrow London, što joj je pomoglo da dobije 30 prodajnih mjesta diljem svijeta.

Dizajnerica je najpoznatija po svojim haljinama inspiriranim donjim rubljem te modnim komadima koje krase prorezi te neodoljivo podsjećaju na estetiku kakva je vladala 90-ih. Inspiraciju na kreacije crpi od dizajnera poput Helmuta Langa i Ann Demeulemeester, a njezine dizajne nosilo je nekoliko velikih slavnih osoba u posljednjih godinu dana, uključujući Emily Ratajkowski, Sophie Turner, Emmu Corrin i Carey Mulligan.

  • +9
Krecije Nensi Dojake Izvor: Profimedia / Autor: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Osim toga, Bella Hadid na prošlogodišnjoj dodjeli MTV Video Music Awardsa nosila je upravo kreaciju iz Nensine kolekcije za jesen 2020. Ranije ove godine njezina crna mini haljina našla, zajedno s dizajnerskim komadima velikih brendova poput Bottega Venete, Prade i Hermèsa na listi najtraženijih modnih komada za 2021. godinu kreiranu od strane modne platforme Lyst koja bilježi pretraživanja modnih kupaca.

Kreacije Nensi Dojake prodaju se u sklopu Ssensea, Selfridgesa, Farfetcha, LuisaViaRome, Mytherese i drugih trgovina i butika.

Osvojivši ovu prestižnu modnu nagradu Nensi Dojaka je pobijedila 1900 prijavljenih kandidata iz 110 zemalja, a osim priznanja, nagrada joj je donijela 300.000 eura te pravo na godinu dana podučavanja od strane stručnjaka iz LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Dizajnerica planira iskoristiti tu nagradu kako bi proširila svoj tim i usredotočila se na proizvodnju, a nedavno je počela surađivati s novom tvornicom u Italiji i koristiti održivije tkanine.

Novu kolekciju Nensi Dojaka će prikazati na nadolazećem Londonskog tjedna mode gdje je 17. rujna imati i svoju prvu samostalnu reviju.

'Kada sam počinjala, moji kupci su uglavnom bili jako mladi. A sada, s razvojem kolekcije, s više krojenih i dojmljivijih kreacija, sve se mijenja pa želim doprijeti do šire publike, a odjeću učiniti svestranijom i prilagodljivijom. Sada ću imat znato više mogućnost za razvojem i napredovanjem,' rekla je Nensi Dojaka prilikom preuzimanja nagrade koju dodjeljuje francuska multinacionalna kompanija čiji je cilj podrška brendovima u razvoju u modnoj industriji.