MODERNA VREMENA

Tko je danas glava kuće, muškarac ili žena?

19.08.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Sve češće žene odlaze na posao, a muškarci ostaju na rodiljnom dopustu ili žene imaju veću plaću od partnera. Uz recesiju, gubitak posla i nove modele ponašanja u vezama, za muškarce se pogled na svijet drastično mijenja

Doktorica Peggy Drexter za Huffington Post opisala je koliko je različitih vrsta moći vidjela u mnogim obiteljima kroz dugi niz godina. U nekima je vođa bio najpametniji član, u nekima je vladao strah, a u nekima je glavna osoba bila zbog popularnosti. Bez obzira na razloge, te su obitelji imale hijerarhiju i nekako su funkcionirale.

Znanstvenici Robert Blood i Donald Wolfe još su 60-ih godina razmatrali tezu da je obitelj ključ cjelokupnog uspjeha jedne osobe. Onaj tko je moćan i glava u obitelji, obrazovan je ili, primjerice, ima karijeru. Davnih godina tako je bilo uglavnom s muškarcima koji su i bili glavni u kući.

No, jačanjem ženskih prava, žene su u svijetu preuzele mnoge domene koje su nekada bile rezervirane za muškarce. Danas su žene na rukovodećim pozicijama u velikim tvrtkama, kombiniraju posao i majčinstvo te su jednako obrazovane i sposobne poput muškaraca.

Uz sve ove promjene i otkaze među kojima je i mnogo muškaraca, oni su se izgubili i ne znaju gdje im je mjesto. Filozof Eric Hoffer smatra da je svaka promjena u životu čovjeka trenutak kada ima krizu i problem sa samopouzdanjem. Peggy Drexter boji se da će do toga i doći te će muškarci imati manje samopouzdanja zbog promjena koje se događaju.

Ovu teoriju podupire istraživanje na Sveučilištu Emory gdje se pokazalo da muškarci postaju depresivni u jednakom broju kao i žene, premda su one uvijek bile u rizičnoj skupini. Razlozi tome su gubitak posla i novo mjesto muškaraca u društvu. Sve češće se događa da žene zarađuju više od partnera, ali istraživanja pokazuju da se ni jedni ni drugi ne osjećaju najugodnije u zamijenjenim ulogama.

I jedni i drugi morat će se snaći i prilagoditi novom modelu, piše Peggy Dexter, i dodaje da će se mnogi parovi razići ukoliko ne pronađu vlastitu formulu za uspješnu vezu.