BOJA GODINE

Tirkizna je hit boja za 2010.

16.12.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Na tirkiznu boju većina ljudi reagirala je pozitivno, jednako se dopala i muškarcima i ženama, a prednost joj je svakako to što je lako primjenjiva i efektna i u uređenju interijera i u modi

Tirkizna boja se jako dobro laže s bilo kojom drugom bojom u spektru, a daje dašak uzbuđenja neutralnim tonovima i smeđoj boji, s kojom se izvrsno slaže. Također se odlično kombinira s crvenim i ružičastim tonovima, a s tamnoplavom bojom stvara klasični mornarski ugođaj. Oživljava zelene nijanse, a totalno trendi izgleda u kombinaciji sa žutozelenom.

'U mnogim kulturama tirkizna boja zauzima vrlo posebno mjesto u svijetu boja. Vjeruje se da djeluje zaštitnički kao talisman, to je boja dubokog suosjećanja i ozdravljenja, boja istine i vjere, inspirirana vodom i nebom. Tijekom višegodišnjeg ispitivanja značenja boja otkrili smo da tirkizna boja za mnoge predstavlja bijeg, vodi ih u mislima u tropski raj koji je ugodan, pa makar u mašti', kaže Leatrice Eisman, izvršna direktorica instituta za boje Pantone koji je tirkiznu ustoličio kao it boju u nadolazećoj godini.