PRIDRUŽILA MU SE I J. K. ROWLING

Tinejdžer se bori za oboljele od multiple skleroze

12.05.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Četrnaestogodišnji tinejdžer iz Škotske, potaknut bolešću svoje majke, bori se da se smanji broj oboljelih od multiple skleroze

Ryan McLaughlin skuplja potpise za peticiju kojom se želi da djeca i trudnice dobivaju veće doze vitamina D, što se dokazalo kao ključno u sprečavanju multiple skleroze. Naime, stručnjaci smatraju da se ovako može spriječiti i do 80 posto slučajeva ove bolesti.

U kampanji mu se javno pridružila i svjetski slavna spisateljica, autorica knjiga o Harryju Potteru, J. K. Rowling. Majka J. K. Rowling umrla je upravo od multiple skleroze.

Ryan i njegova majka žele da se u budućnosti što manje ljudi suoči s ovom bolešću. 'Ono što želimo je da djeca u školama dobiju besplatne doze vitamina D, i to doze za koje se zna da nisu štetne,' istaknuo je Ryan.

Škotska inače ima najveću stopu oboljenja od multiple skleroze na svijetu.

Ryanova majka, Kirsten kaže: 'Bila sam europska prvakinja u taekwondou i druga na svijetu u tom sportu, a danas se jedva krećem i govorim. Ovo je velika promjena u mom životu.'

Ryan planira pješice odnijeti peticiju u škotski parlament, a poziva svu djecu i roditelje da mu se u tome pridruže 16. lipnja.

Pogledaj i Ryanov video: