ŠTO ĆE REĆI VOLVO?

Tesla Model S najsigurniji automobil na svijetu

20.08.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Proizvođač inovativnih električnih automobila iz SAD-a, Tesla Motors, pohvalio se još jednim dostignućem - njihov Model S navodno je najsigurniji automobil na svijetu

Djelatnici američke federalne agencije za sigurnost u prometu, NHTSA, nakon provedenih testova Modelu S su dodijelili 5,4 zvjezdica.

Valja napomenuti da na službenim stranicama NHTSA dodjeljuje maksimalno pet zvjezdica za svaku od kategorija, no agencija proizvođačima dostavlja i ukupan zbroj koji može biti viši.

U Tesli ističu kako je Model S zasad najvišu ikad dodijeljenu ocjenu postigao zahvaljujući arhitekturi koja je superiornija u odnosu na onu automobila s benzinskim ili dizelskim motorima.

Elektromotor Modela S smješten je straga, zbog čega u frontalnom sudaru prednji kraj nudi mnogo veću zonu gužvanja. Zahvaljujući baterijskom paketu smještenom u podu Model S ima i niže težište te ga je normalnim metodama gotovo nemoguće okrenuti na krov. Prilikom ispitivanja integriteta krova, pak, tvrde u Tesli, stroj za testiranje izdržao je do 4 g, nakon čega ga je Model S - pokvario.

U bočnom sudaru Model S je zadržao 63,5 posto vozačkog prostora dok je, navode Amerikanci u medijskom izvješću, Volvo S60 u istom testu postigao rezultat od tek 7,8 posto.

Ostaje nam vidjeti kakve će ocjene Model S dobiti na Euro NCAP-ovim testovima, budući da je odnedavno krenuo u prodaju i na tržištu EU.