KAKO RJEŠAVATI STRES

Tek vam je 20, a ne znate što bi sami sa sobom?

06.08.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Financijske brige, posao i nedostatak sna glavni su razlozi zašto je sve više mladih u 20-im godinama pod ogromnim stresom. Također, sve više mladih problem rješava uz pomoć terapeuta, a razina tjeskobe manja je tek nakon 55. godine života

Zahtjevi modernog života glavni su razlog zašto sve više mladih ljudi u 20-im godinama osjeća izniman stres, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja.

Muški sudionici studije bolje su se nosili sa stresom metodama relaksacije i spavanja, a žene su bile sklonije depresiji i lijekovima.

Deset najčešćih izvora stresa u dvadesetima:

1. problemi financijske prirode
2. posao
3. premalo sna
4. problemi u vezi
5. nedostatak vremena
6. slika o svom tijelu
7. svađe s partnerom
8. zdravstvene brige
9. obiteljske obveze
10. svađe s prijateljima

Poznato je kako se razina stresa može kontrolirati uključivanjem tehnika opuštanja u svakodnevnu rutinu – primjerice vježbanjem, jogom ili nekom drugom aktivnosti na otvorenome. No istraživanjem se ustanovilo kako se 23 posto ispitanika sa stresom nosi tako da se okrene alkoholu, 10 posto cigaretama, a osam posto drogama.

Istraživanje je pokazalo i kako se razina tjeskobe i stresa smanjuje nakon 55. godine - ta je dobna skupina pod stresom bila jednom mjesečno, u odnosu na 20-godišnjake koji su stresne situacije iskusili tri puta dnevno.

Kako se nositi sa stresom, u cijelosti pročitajte na ordinacija.hr