PRITISAK IDEALA LJEPOTE

Tek svaka osma žena se smatra lijepom i privlačnom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.04.2012 11:14
  • Objavljeno 23.04.2012 u 10:48
žena seks krevet donje rublje ljepota

žena seks krevet donje rublje ljepota

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Tek svaka osma žena samu sebe smatra privlačnom i atraktivnom, svaka četvrta priznaje kako pritisak o idealu ljepote stvara sama, a samo 13 posto žena ima dovoljno samopouzdanja da bez zadrške za samu sebe kaže kako je lijepa i atraktivna, pokazalo je novo istraživanje

Prirodne ljepotice Kate Winslet i Holly Willoughby, prema istraživanju Dove Body Confidence Census 2012, našle su se unutar prva tri mjesta na ljestvici najispirativnijih ljepotica koje nadahnjuju žene diljem svijeta, a pobijedila ih je jedino popularna Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea.

U istraživanju Dove Skincarea sudjelovalo je tisuću žena, a rezultati su pokazali kako čak 78 posto ispitanica u reklamama radije gleda 'stvarne' žene nego celebrityje i tinejdžerice. Osim toga, svaka četvrta žena priznala je kako se ne sjeća kada je primila kompliment koji ju je naveo da se osjeća lijepom, piše The Telegraph.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako 27 posto žena pritisak o idealu ljepote stvara sama sebi, a rezultat toga je samo 13 posto žena ima dovoljno samopouzdanja da bez zadrške za samu sebe kaže kako je lijepa i atraktivna.

Društvo (19 posto) i mediji (13 posto) našli su se na ljestvici uzročnika pritisaka stvaranja ideala ljepote, a samo pet posto žena taj pritisak osjeća od svojih prijatelja, obitelji i partnera.

Istraživanje je također otkrilo kako je kombinacija uspješne ljubavne veze i zadovoljavajućeg izgleda tajna koja žene u Velikoj Britaniji navodi da se osjećaju samouvjereno. Tako je 72 posto žena izjavilo kako ih ljubav partnera čini samouvjerenima, 53 posto žena reklo je kako iza njihove samouvjerenosti stoji jaka veza ili brak, 35 posto pak samouvjerenost traži u odrazu u ogledalu, 33 posto žena smatra kako je za njihovu samouvjerenost zaslužna fit forma, a 31 posto žena osjeća se samouvjereno jer pažljivo vodi računa o njezi tijela.

Premda je ljubav koju im pruža partner jedan od najvećih utjecaja na samouvjerenost, izgled je i dalje taj koji gira ključnu ulogu u jačanju samopoštovanja. Veliki broj žena, 82 posto, otkriva kako se najbolje i najsamouvjerenije osjeća kada pažljivo vodi brigu o izgledu.

Istraživanjem je otkriveno i kako komplimenti snažno utječu na žene pa tako 50 posto žena priznaje kako se osjećaju samouvjerenije kada im netko udijeli kompliment. Osim toga, rezultati studije pokazali su kako broj komplimenata varira s godinama pa tako u jednome danu s godinama drastično opada.

Svaka peta žena, odnosno 20 posto, u dobi od 18 do 24 godine svojoj prijateljici svakodnevno kaže kako je lijepa, a 25 posto to isto čini i u dobi od 64 godine. Obje te dobne skupine, prema istraživanju, imaju najmanje samouvjerenosti po pitanju ljepote, a žene u dobi od 25 do 29 godina imaju najviše samopouzdanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi