TEČAJEVI BESKORISNI

Tehnike opuštanja pri porodu ne pomažu

27.05.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje otkrilo je da tehnike opuštanja koje se uče na tečajevima za trudnice ne olakšavaju porod. Prvorotkinje koje su tečajeve prošle na samome porodu tražile su epiduralnu anesteziju, baš kao i one koje nisu učile tehnike opuštanja

Tehnike opuštanja koje trudnice uče na tečajevima ne pomažu im pri porodu, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. Tijekom istraživanja uočeno je da trudnice koje rađaju prirodnim putem trebaju sredstva protiv bolova, a iskustvo tijekom porođaja bilo je jednako kao i kod rodilja koje nisu pohađale tečajeve.

Tehnikama opuštanja koje uključuju disanje, vježbe i različite metode za opuštanje tijela poučavaju žene diljem svijeta, a uče ih i što mogu očekivati tijekom trudova, kao i o različitim načinima na koje mogu roditi dijete. Istraživanjem koje je proveo švedski institut Karolinska obuhvaćeno je 1.087 prvorotkinja koje su bile podijeljene u dvije skupine. Prva skupina žena pohađala je tečajeve na kojima su ih poučavali tehnikama opuštanja, a druga skupina je išla na tečajeve gdje se to nije učilo. Istraživanje je pokazalo da je gotovo jedan broj žena u obje skupine koristio epiduralnu anesteziju.

Nije bilo razlike ni u načinu na koje su žene doživjele iskustvo porođaja, odnosno i jednoj i drugoj skupini to je bio vrlo stresan doživljaj, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 'Rezultati ovoga istraživanja potpuno su suprotni od očekivanih. Razočaravajuće je što se pokazalo da tehnike opuštanja budućim majkama ne donose nikakvu korist. Očito je da na iskustvo rađanja djeteta ipak najviše utječe psihološko stanje roditelja, kao i njihovi svjetonazori', izjavio je profesor Philip Steer.
Cathy Warwick, glavna tajnica na Royal College of Midwives, napominje da su tečajevi za trudnice ipak korisni i pozitivni. 'Vjerujem da je priprema za porođaj iznimno važna kako bi porođaj protekao što bolje. Ovakvi tečajevi mogu roditeljima podići samopouzdanje jer ih ne uče samo tehnikama opuštanja, nego i svemu onome što očekuje buduće roditelje', istaknula je Cathy Warwick.