UZALUDNI KORPORATIVNI IZLETI

Team building ne doprinosi boljoj radnoj atmosferi

07.02.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Jedini rezultat korporativnog team buildinga je da uposlenicima raste osjećaj zbunjenosti i nelagode u svakodnevnoj suradnji s kolegama, kaže novo istraživanje

Naravno da nas većina voli više ići na izlete nego na posao. Međutim, ako je u pitanju team building, nije sigurno da će uposlenici radije odabrati dan u prirodi nego u uredu. Novo istraživanje pokazuje da većina uposlenika ne vjeruje da team building izleti doprinose kvaliteti njihova rada i harmoniji njihove radne okoline, prenosi Daily Telegraph. Polazišna pretpostavka bila je da organizirane sportske aktivnosti uposlenika oni sami smatraju gubitkom vremena ili, još gore, događajem koji ne služi ničem osim sramoćenju

Uposlenici bi puno više voljeli da imaju mogućnost bolje komunikacije na poslu, nego da ih forsiraju da se zajedno upuštaju u adrenalinske vratolomije i igraju se igara povjerenja.

Istraživanje među više od tisuću otočkih uposlenika otkrilo je kako se akteri osjećaju kada su uključeni u bizarne team-building aktivnosti. Pokazalo se tu da nadobudnim organizatorima svašta pada na pamet, uključujući i zajedničke jacuzzi kupke u bikinijima, uzajamne masaže, partije u donjem rublju, pa čak i test hrabrosti u kojem igrači jedu skakavce.

Dok je većina ispitanika imala priliku sudjelovati u nekim zajedničkim team building aktivnostima (66 posto), više od polovine (54 posto) uvjereno je da im nova iskustva te vrste ne bi pomogla da bolje surađuju s kolegama.

Prema rezultatima anketa, adrenalinske vratolomije poput raftinga i bungee jumpinga smatraju se najmanje učinkovitim aktivnostima za izgradnju dobrih međuljudskih odnosa. Odmah do njih su igre međusobnog povjerenja u kojima vas kolege vode zavezanih očiju. Zajedničke aktivnosti uposlenika koje su ispitanici ocijenili najkorisnijima su društveni događaji poput zajedničkog odlaska na večeru ili piće, ili pak volontiranje i humanitarni rad.

Radije nego da troše pozamašne iznose na bizarne team building izlete, prema ovoj anketi uposlenici bi više cijenili kada bi se ostvarila bolja komunikacija na poslu i osigurala radna atmosfera koja pomaže izvršenju radnih zadataka.