PATULJASTA PRIDOŠLICA

Svinja Rozika novi stanovnik zagrebačkog ZOO- a

07.10.2014 u 15:25

Bionic
Reading

Göttingenska patuljasta svinja Rozika u Zagreb je stigla iz Ljubljane. Dobrodošlicu novoj stanovnici Vrta Zagrepčani će moći poželjeti u srijedu, 8. listopada

Šestomjesečna Rozika već se navikla na društvo u Dječjem Zoo vrtu. Maksimirski sustanari su joj patuljaste koze i ovce te obitelj kunića.

Inače, riječ je o izrazito društvenoj životinji koja će najmlađe posjetitelje Vrta, ali i njihovu pratnju, osvojiti na prvi pogled. Kako bi joj poželjeli dobrodošlicu, Zagrepčani joj u srijedu mogu donijeti ružičaste mašnice i cvjetiće izrađene od papira. Time će se ukrasiti Rozikin novi dom. U 11 i 14 sati posjetitelji Vrta mogu sudjelovati u hranjenju simpatične došljakinje te čišćenju njezine nastambe.

Göttinger ili göttingenska patuljasta svinja jedna je od pasmina minijaturnih svinja nastala šezdesetih godina prošlog stoljeća križanjem minesotske, vijetnamske patuljaste i njemačke landras svinje. Taj se praščić u prvom redu koristio za biomedicinska istraživanja, no danas je sve popularniji kućni ljubimac, stanovnik dvorišta i dječjih zooloških vrtova.