MITOVI I ZABLUDE

Sve što znate o prehladi je pogrešno

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 09:20
  • Objavljeno 14.10.2010 u 08:00
muškarac bolestan prehlada

muškarac bolestan prehlada

Izvor: Corbis / Autor: Emely/Corbis

Već desetljećima se uz prehladu vežu brojne zablude. Budući da je riječ o infekciji koja je prošla mnoga znanstvena istraživanja, došlo je vrijeme da ljudi usvoje nova znanja o prehladi

Prehlada je najčešća infekcija na svijetu. Tijekom životnoga vijeka svaki čovjek prođe oko 200 prehlada koje prosječno traju devet dana. Upravo zbog njezine učestalosti, prehlada je bila predmet raznih istraživanja. Prikupljeno znanje sada razbija neka pogrešna razmišljanja o prehladi koja traju već desetljećima.

Prehlada nije rezultat slabog imuniteta
Unatoč uvriježenom mišljenju, nema znanstvenih dokaza da češću sklonost prehladama uvjetuje slabi imunitet. Točnije, kažu stručnjaci, neugodni simptomi prehlade znak su da je imunitet jak te da se na taj način bori.

Vitamin C neće zaustaviti prehladu
Iako mnogi tvrde da je vitamin C dobra prevencija, činjenica je da neće zaustaviti prehladu. Vitamin C može donekle skratiti trajanje prehlade, ali neće ublažiti simptome niti ih spriječiti.

Prehlada se ne prenosi poljupcem
Virusi koji uzrokuju prehladu rijetko ulaze u tijelo putem usta. Najčešće se prenose putem kašlja, kihanja i diranja zaraženih površina rukama. Istraživanja su pokazala da se rijetko prenose slinom.

Ostanak u zatvorenom prostoru ne nudi zaštitu

Boravak u zatvorenom prostoru veći je izvor zaraze prehladom nego boravak vani. Najčešći izvori zaraze su računalni miševi koji skrivaju viruse. I ne govorimo samo o miševima na poslu, nego i onima koje imate doma.

Topla odjeća ne pomaže
Izloženost hladnoći nema nikakve veze s prehladom. Najčešće se prehlada događa tijekom jeseni i zime jer hladno vrijeme drži ljude u zatvorenom prostoru u kojemu je virusima puno lakše prelaziti s jedne osobe na drugu.

Pileća juha zaista djeluje

Nekoliko je istraživanja pokazalo da pileća juha uistinu ublažava infektivne procese u tijelu koji se događaju za vrijeme prehlade. Jednak uspjeh u takvim aktivnostima zabilježen je i kod domaćih i kod kupovnih juha.

Puno tekućine ne igra važnu ulogu

Mnogi za vrijeme prehlade savjetuju uzimanje velikih količina tekućine, ali takvi savjeti nemaju znanstveno uporište. Dakle, nije dokazano da puno tekućine ubrzava izlječenje od prehlade, pa se stoga mogu biti normalne količine vode, čaja ili soka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!