ISUŠENE RUKE

Sve što trebate o znati o neugodnom problemu koji muči mnoge tijekom zime

30.01.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Tijekom hladnijeg dijela godine mnogi se žale na pojačan osjećaj suhoće kože na rukama, perutanje, a u težim slučajevima i crvenilo te neugodan osjećaj pečenja

Jedan od najboljih načina da se zaštitite od bolesti svih vrsta je naravno pranje ruku. Ali svo to 'ribanje' može učiniti kožu na rukama suhom, ispucanom i bolnom, osobito ako često koristite i sredstva za dezinfekciju.

Zašto se ruke još više suše nakon pranja?

Ako osjećate da su vam ruke jako suhe nakon pranja, niste jedini. Riječ je o čestom problemu koji je obično uzrokovan uklanjanjem prirodnih ulja i vlage s kože tijekom procesa pranja.

Evo što uzrokuje prekomjerno isušivanje ruku:

Sapun

Većina sapuna i sredstava za pranje ruku osmišljena je za uklanjanje prljavštine, bakterija i ulja. Iako su važni za čistoću, također mogu ukloniti prirodna ulja s kože, ostavljajući je suhom i manje podatnom. Određeni sapuni ili sredstva za pranje ruku oštriji su od drugih. Naprimjer, neki sadrže jake kemikalije poput natrijevog lauril sulfata koji mogu posebno isušiti kožu.

Temperatura vode

Korištenje vrlo vruće vode može biti štetno za kožu. Ona može uzrokovati da koža brže gubi vlažnost, što dovodi do suhoće. To je zato što se lipidna barijera, poznata i kao barijera vlage na krajnjem vanjskom sloju kože, topi, što se ne događa u slučaju pranja ruku hladnom i mlakom vodom.

Pretjerano pranje

Je li točno da možemo pretjerati s pranjem ruku? Često pranje ruku, osobito ako se nakon toga ne hidratiziraju, može dovesti do suhoće. Naprimjer, zdravstveni radnici i ljudi određenih zanimanja mogu biti skloniji ovom problemu.

Stanja kože:

Ruke također mogu biti sklonije isušivanju zbog stanja kože poput psorijaze ili ekcema. Ako ste u prošlosti imali problema s kožom, pripazite na reakciju nakon pranja ruku određenim sapunima ili na višim temperaturama. Također biste trebali razmisliti o korištenju posebno propisanih losiona ili posebno nježnih pripravaka nakon pranja ruku kako ne biste pogoršali stanje.

Je li sredstvo za dezinfekciju manje štetno za vaše ruke?

Možda ste nekad čuli da bi dezinfekcijsko sredstvo moglo biti manje iritantan način održavanja ruku čistima. Ali to nije baš tako. Iako njegovo korištenje ne uključuje vruću vodu ili sapun, to nije odgovarajuća zamjena za pranje ruku. Osim toga, sredstvo za dezinfekciju ruku također može izazvati iritaciju kože.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako biste smanjili moguće nedostatke sredstva za dezinfekciju ruku i zaštitili svoju kožu:

  • vlažite ruke nakon što se osuši sredstvo za dezinfekciju ruku
  • ograničite upotrebu sredstva za dezinfekciju ruku na situacije u kojima sapun i voda nisu dostupni
  • operite ruke sapunom i vodom kada su jako prljave.

Korisni savjeti za njegu kože ruku:

Ako se borite sa suhom kožom, donosimo nekoliko korisnih savjeta kako biste mogli izbjeći pojavu prekomjernog isušivanja ruku.

1. Izbjegavajte vruću vodu

Ne morate se sad prebaciti na potpuno hladnu vodu, ali ni jako vruća voda tijekom pranja ruku ne čini vam uslugu. Pokušajte smanjiti temperaturu tijekom pranja ruku, pa čak i tuširanja, kako biste izbjegli osjećaj suhe ili nadražene ruke. Ne zaboravite to učiniti kada obavljate druge poslove poput pranja suđa. Mlaka, za razliku od tople vode, može biti upravo razlika koja je potrebna vašoj koži da bi izbjegla suhoću.

2. Pripazite na sapun

Određeni sapuni sadrže hidratantno sredstvo koje može biti nježnije prema vašoj koži i spriječiti isušivanje. Najbolje bi bilo koristiti hidratantni sapun i dobro ga isprati. Kada kupujete sapun, pokušajte potražiti hidratantne sastojke kao što su shea maslac, jojoba, ceramidi, hijaluronska kiselina...

3. Hidratizirajte nakon pranja

Korištenje hidratantne kreme nakon pranja jedan je od najboljih načina da vaše ruke budu glatke i meke. Nakon pranja nanesite losion koji će vam pomoći zadržati vlagu. Odlučite se za losion ili kremu za ruke bez mirisa kako biste izbjegli daljnju iritaciju kože.

4. Koristite balzam

Ako ste skloni vrlo suhoj koži, možete preskočiti losion i odmah prijeći na gustu hidratantnu kremu. Odaberite kremu, balzam ili mast - nešto što je vrlo gusto i pomalo teško za razmazivanje, što će koži dati više vlage.

5. Nježno osušite ruke

Suhe ruke nakon pranja možete izbjeći i načinom na koji ih sušite. Vaš prvi instinkt nakon pranja vjerojatno je da ih obrišete tako da ne ostane ni kap vode. Ali zapravo je bolje ostaviti ruke malo vlažne nakon sušenja. Ako se ponekad možete izvući sušenjem ruku na zraku, još bolje! Također, nemojte trljati, samo tapkajte, kako ne biste iritirali kožu.

6. Razmislite o korištenju rukavica za čišćenje

Konačno, provjerite izbjegavate li nepotrebne interakcije rukama, a ako imate jako suhe ruke, mudro je razmisliti o nošenju rukavica kada perete suđe ili čistite. Također, korištenje ovlaživača zraka u spavaćoj sobi noću može pomoći pri ovlaživanju zraka i kože dok spavate. Na ovaj način održavate svoje ruke zdravima tijekom dana, tako da su, nadamo se, manje osjetljive na pranje ruku.

U svakom slučaju, ako nakon pranja ruku osjećate ekstremnu suhoću koja dovodi do pucanja ili perutanja kože ili čak do boli, svakako razgovarajte s dermatologom ili liječnikom.