NJEGOVANI FRAJERI

Sve što trebaš znati o njezi kože

10.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Dečki obično ne pridaju dovoljno pažnje njezi svoje kože. No, dok sretnici imaju lijepu kožu i bez neke posebne njege, druge dečke pak muče prištići po leđima ili urasle dlačice

Osim što je ovo estetski problem, pa ti je možda neugodno skinuti se u kupaće gaće na bazenu ili ljeti na plaži, može izazvati i neugodan osjećaj peckanja i crvenilo, pa čak i bol.

Lice

Dečki pate od sličnih kožnih problema kao i cure, a neki od najčešćih su akne i suha ili pak previše masna koža. Imaš li akne, svakako trebaš razmisliti o pronalasku kreme ili losiona koji će odgovarati tvojoj koži. Iako nijedno sredstvo neće baš u potpunosti riješiti problem s prištićima, ipak se vidi koja je koža njegovana, odnosno tko se bori protiv akni, a tko ih pušta sa stavom: 'Svejedno ja tu ništa ne mogu!' Važno je truditi se, a rezultati, pa makar i od samo desetak posto, bit će vidljivi.

Osim krema i losiona protiv akni, trebao bi nanositi na lice i kremu za hidratantnu njegu kože, i to svakodnevno, tim više ako ti je koža suha.

Dakako, u ovo vrijeme jakog sunca i velike ozonske rupe, nikako ne smiješ zaboraviti ni na nanošenje kreme za sunčanje, i to već i za samu šetnju gradom.

Urasle dlačice

Urasle dlačice relativno su česta pojava, posebice na mjestima na kojima se briješ. Dlačica se okrene i ne raste prema van, već natrag u kožu, a tada nastaje crvenilo, svrbež, ali i prištići i neugodan osjećaj.

Pokazalo se da su urasle dlačice češće ako se postupak brijanja izvodi vrlo blizu koži. Dakle, kada se briješ, nastoj ne pritiskati britvicu sasvim blizu koži, već ostavi malo 'lufta' ili, što bi bilo još bolje za rješavanje ovog problema, koristi električni brijač.

Prištići po leđima

Prištići po leđima čest su problem u tvojoj dobi. Dobro je leđa prati antibakterijskim losionom te koristiti kremu za piling. Nemoj pretjerati u trljanju, a također nemoj isprati losion čim ga staviš. Dakle, najbolje je lagano trljati oko minute i onda isprati.

Ponekad su problemi s prištićima na leđima toliko veliki da ništa ne pomaže pa je najbolje obratiti se liječniku koji će ti znati prepisati najbolju terapiju, koja se nekada sastoji od antibiotika.

Gruba koža na petama

Ovo je prvenstveno estetski problem, posebice za vrijeme ljetnih mjeseci. No, kako bi tada imao lijepu kožu na petama, njegu trebaš provoditi i za vrijeme zimskih mjeseci. Dakle, najbolje je barem jednom tjedno noge namakati u toploj vodi i mjesta s tvrdom i ispucalom kožom trljati grubim kamenom (imaš ga u svakoj drogeriji, ali može ti poslužiti i bilo koji drugi predmet grublje površine). Nakon što sve dobro istrljaš i ispereš, posuši noge i nanesi laganu kremu.

Ruke

Lijepe ruke su nešto što cure prvo primijete kod dečkiju. Stoga se svakako pobrini, ako si sklon zanokticama, da ih uvijek odrežeš jer zanoktice zaista djeluju neuredno. Osim ovoga, dobro je nanijeti kremu za ruke - ujutro prije odlaska u školu i navečer prije odlaska u krevet bit će sasvim dovoljno.