Rezultati istraživanja o blagdanskoj kupnji

Svaki drugi Europljanin u blagdanskom razdoblju brine o oporavku domaćeg gospodarstva

10.12.2020 u 11:02

Bionic
Reading

Dobrobit lokalne zajednice u fokusu je ovogodišnje blagdanske kupnje Europljana; 61% njih odabire lokalne trgovine, a 44% odlučuje se za poklone malih lokalnih proizvođača

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja o pripremama Europljana za blagdansku kupnju, koje je za Mastercard provela međunarodna istraživačka agencija Fly Reserch, Božić koji slijedi neće se uvelike razlikovati od godine na izmaku. 70% ispitanika od njih 16 tisuća iz 15 europskih država, koji su tijekom studenog sudjelovali u ovom istraživanju, navodi kako ih je pandemija podsjetila na važne stvari u životu. Jačanje svijesti o potrebi vlastitog utjecaja na oporavak domaćeg gospodarstva sve više utječe na navike potrošača – čak 61 posto ispitanika blagdansku kupnju planira obaviti u lokalnim trgovinama, dok je njih 44% naručilo božićne poklone od malih lokalnih proizvođača.

Pandemija je mnoge Europljane suočila i s ekonomskom neizvjesnošću, a to potvrđuje čak 58% ispitanika koji su izjavili kako će za nadolazeće blagdane „stegnuti remen“, dok će njih 65% dva puta razmisliti o svojoj potrošnji i biti pažljiviji prilikom donošenja odluka vezanih uz blagdansku kupnju.

Istovremeno, prethodni su mjeseci ispitanike podsjetili i na temeljne životne vrijednosti poput brige za bližnje, zajednicu, zdravlje te najranjivije društvene skupine. Da ispitanici uvelike razmišljaju o odgovornim navikama potrošnje pokazuje i podatak da svaki drugi u blagdanskom razdoblju razmišlja o kupnji onih proizvoda i usluga koji doprinose razvoju lokalne zajednice, tj. njezinoj dobrobiti. Njih 17% odlučuje se darivati one kojima je pomoć najpotrebnija kako bi im barem na taj način uljepšali blagdane, dok gotovo svaki šesti Europljanin izjavljuje kako će prilikom blagdanske kupnje odabrati one kompanije i brandove koji dio zarade preusmjeravaju u razne dobrotvorne organizacije i inicijative.

Kako bi pokazali najmilijima koliko im znače, svaki se drugi ispitanik odlučuje darivati personalizirane poklone te više vremena posvećuje izradi ili odabiru odgovarajućeg znaka pažnje. Da je pandemija utjecala i na listu najpoželjnijih poklona potvrđuju i ispitanici koji navode kako će ovih blagdane darivati košarice s domaćim proizvodima iz kućne radinosti (38%), wellness poklon-pakete kao idealan dar za oporavak od stresnih trenutaka (37%), a na vrh popisa vraća se i darivanje foto okvira i uramljenih fotografija (35%). Personalizirane dekoracije u svim svojim oblicima odabir su poklona svakog četvrtog Europljana (26%), dok se svaki treći (32%) odlučuje poklanjati razne doživljaje, tj. iskustvene poklone koji članovima obitelji omogućuju da više vremena provedu zajedno opuštajući se na razne načine.

“Za mnoge od nas, ovogodišnji će Božić biti drugačiji od onih na kakve smo navikli. Božićno je vrijeme do danas bila neizbježna asocijacija na velike kupnje, ali izazovna godina iza nas ipak nas vodi u drugom smjeru – ljudi diljem Europe odvajaju sve više vremena kako bi najmilijima pripremili personalizirane znakove pažnje“, izjavio je Mark Barnett, predsjednik Mastercarda u Europi, komentirajući rezultate istraživanja. „Također, imajući na umu kako su mala poduzeća samo srce europskoga gospodarstva, kupnja kod lokalnih proizvođača istovremeno jača lokalne zajednice i gospodarstvo u cjelini“.