LASKAV KOMAD

Suknja koju se isplati imati: Elegantan jesenski trend koji izdužuje siluetu

18.11.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Poznate po svojoj sposobnosti izduživanja siluete, okomite prugice danas krase mnoštvo komada - od hlača i odijela do laskavih suknji olovka-kroja

Istaknut na mnoštvu odjevnih komada, uzorak pinstripes, kakav je modnom scenom drmao 90-ih, ove sezone s razlogom slovi za vrući trend.

Posebnu pažnju posvetio mu je dizajner Anthony Vaccarello, na čelu modne kuće Saint Laurent, ovim uzorkom naglasivši komade strogog kroja u maniri 80-ih.

Na predstavljanju njegove kolekcije za novu sezonu proljeće/ljeto u Parizu, brojne dame očitale su lekciju iz isticanja prugica u stajlinzima u znaku pencil suknji.

Iako se mnogo govorilo o hlačama na pruge kao bezvremenskom muškom klasiku, suknja jednakog uzorka prošla je ispod radara i morali smo čekati do kraja 1960-ih da postane trendom u ženskoj garderobi. Nekoliko desetljeća kasnije, u modnoj eri 80-ih, ponovno je oživljena i najviše povezivana s poslovnim stilom odijevanja.

Uzorak pinstripes istaknut na odijelima 90-ih godina postao je zaštitnim znakom yuppieja s Wall Streeta i oduvijek je povezivan s politikom i novcem.

Od prošle sezone jakne i kaputi ukrašeni tim uzorkom pokazali su se protagonistima brojnih lookova koji su prodefilirali pistama u svjetskim prijestolnicama mode, a njegova dominacija i dalje je vidljiva.

U formi pencil suknje, uzorak pinstripes ponovno se nalazi u središtu pozornosti. Ovaj komad postao je nezaobilazan u jesensko-zimskim kolekcijama, a nosi se uz muške košulje, kravate i sakoe.

Revija Saint Laurenta bila je isprekidana senzualnim suknjama na tanke pruge, u kombinaciji s blejzerima i crnim salonkama sa stiletto potpeticom, koje su s jedne strane podsjećale na klasičnu uredsku odjeću, a s druge strane senzualno naglašavale siluetu ističući noge. Kod Hugo Bossa ravna suknja na pruge imala je nešto blaže linije, uparena s odgovarajućim sakoom predimenzioniranog kroja, u svjetlijoj nijansi sive.

Kroj ovosezonskih prijedloga suknji na pruge nije ni prekratak ni predugačak i ne urezuje se u nogu. Detalj otvora koji ih krasi je praktičan jer ne ograničava hodanje. I ne zaboravimo njegovu najvažniju osobinu: oblikuje tijelo i oplemenjuje siluetu, osobito verzije visokog struka, dok tanke okomite linije na tkanini stvaraju optički efekt vitkije figure. ​

Suknje s uzorkom pinstripes Izvor: Promo fotografije / Autor: promo