SAVJETI HRABROG TELEFONA

Strahuje li i vaše dijete zbog rata? Evo kako mu pomoći i umiriti ga

01.03.2022 u 19:13

Bionic
Reading

Vijesti kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana, kao i fotografije i snimke nasilja i patnje u ratom zahvaćenoj Ukrajini, unosi nemir i među ljude, a posebice djecu koji nisu izravno povezani s tim. Tuga i osjećaj bespomoćnosti javlja se kod svih, a Hrabri telefon na svom je Facebooku dao i nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći da umirite vlastito dijete

U podužoj objavi na službenom profilu Hrabrog telefona na Facebooku stoje savjeti koji će vam uvelike pomoći da smirite vlastito dijete, kod kojeg se možda razvilo tjeskoba, tuga ili osjećaj bespomoćnosti. Njihov status, koji je izazvao raspravu, prenosimo u cijelosti:

Razlikujte činjenice od strahova i dezinformacija

  • Poželjno je pustiti djecu da prva govore. Pitajte ih što su već čuli o ratu, što misle da će se sljedeće dogoditi i boje li se nečega.
  • S obzirom na brzinu i lakoću širenja informacija na društvenim mrežama, neka djeca nailaze na uznemirujuće prikaze nasilja koji nisu primjereni njihovoj dobi, a neka dolaze u doticaj s lažnim vijestima. Usto, gotovo sva djeca izložena su 'memovima' koji najavljuju početak novog svjetskog rata ili prijetnju nuklearnim oružjem.
  • Mlađa djeca mogu preozbiljno ili doslovno shvatiti ono što čuju u medijima, stoga je važno propitati što je dijete dosad čulo i ispraviti eventualne neistine. Mala djeca mogu biti zabrinuta za vlastitu sigurnost i potrebno ih je umiriti. Objasnite im da se rat događa daleko od nas, pri čemu možete koristiti kartu i pokažite im kako mnogi odrasli djeluju na terenu u ulozi pomagača. Za nešto stariju djecu ovo može biti dobar povod za učenje medijske pismenosti i kritičkog mišljenja o medijskom sadržaju.
  • Zajedno se informirajte o tome kako prepoznati dezinformacije i vjerodostojne izvore vijesti.

Usmjerite pažnju na ono što je u vašoj kontroli

  • Kad se suočavamo s uznemirujućim situacijama, možemo utjecati na dva aspekta svojih reakcija: na misli i na ponašanje.
  • Djetetu možete pomoći nositi se s uznemirujućim mislima tako da objasnite kako su svi osjećaji koje osjeća prirodni i da ste tu da ga/nju saslušate, no i razjasnite koje su informacije u medijima istinite, a koje nisu.
  • Kad govorimo o ponašanju, fokusirajte se na ono što možete napraviti da pomognete. Raspitajte se u svojoj lokalnoj zajednici kako i gdje možete donirati humanitarnu pomoć ili potražite miran prosvjed protiv rata. Time dajete djetetu osjećaj korisnosti i kontrole u krizi.
  • Usto, mnoga ukrajinska djeca već su postala ili će postati izbjeglice, a možda će netko od njih doći baš u školu Vašeg djeteta. Razgovarajte s djetetom o tome kako može biti podrška vršnjacima u toj situaciji.

rat u ukrajini

[FOTO] Fotografije iz Dječje bolnice u Ohmadyt u Kijevu slamaju srce i tjeraju suze na oči

Pogledaj galeriju

Postavite granice u vezi izloženosti medijima

  • Iako je važno biti informiran, konstantno upaljen televizor i listanje novinskih portala može pogoršati anksioznost i zabrinutost.
  • Dogovorite s djetetom vrijeme u danu bez medija i pokušajte ograničiti izloženost sadržajima koji ne prikazuju konkretne informacije, nego tužne i tragične prizore.
  • Mnogim roditeljima situaciju dodatno otežava to što im aktualne vijesti bude uspomene iz rata na ovim prostorima. Ako primjećujete da Vam je teško skrenuti misli s teme rata ili da Vas neugodne emocije ometaju u funkcioniranju, potražite podršku i pomoć stručnjaka. Nitko se ne treba sam nositi sa svojim brigama!
  • Ako biste htjeli još razgovarati o ovoj temi, pozivamo Vas da nas nazovete na našu besplatnu savjetodavnu liniju na broj 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr Naši savjetovatelji rado će Vas saslušati!