ČUDNI SIMPTOMI

Što vam govore vaša koža, oči i kosa

19.09.2011 u 08:54

Bionic
Reading

Lomljivi nokti, upaljene desni ili rijetke obrve znakovi su zdravstvenih problema

Rijetko koji liječnik opće prakse danas ima vremena uočiti sve detalje koji mogu sugerirati promjene u organizmu. Ipak, vi sami možete uočiti naoko nevažne promjene koji vas mogu navesti na zdravstvene probleme. Evo malog vodiča kroz mapu tijela.

Bijeli sloj na jeziku
Možda imate gljivičnu infekciju oralnog tipa. Usta održavaju dobru ravnotežu bakterija, ali kad u organizam uđu strani agenti (primjerice, antibiotici) gljivične bakterije bujaju i bijelim slojem prekrivaju vaš jezik. Antigljivična vodica za ispiranje bi trebala popraviti stanje, ali ako ne dođe do promjena, posjetite svog liječnika.

Natečene desni
Ako ste trudni, vaš će stomatolog prvi to saznati, jer su upaljene desni jedna od ranih nuspojava hormonalnih promjena koje dolaze s trudnoćom. Ako su desni natečene i krvare kada čistite zube, a menstruacija vam kasni, možda biste trebali posjetiti, uz stomatologa, i ginekologa.

Ispucali kutovi usana
Vjerojatno je riječ o nedostatku vitamina ili prečesto ližete usnice. Nedostatak vitamina B, posebice B2, B6 i folne kiseline, može isušiti osjetljivu kožu na vanjskim kutovima usta uzrokujući ružne napukline na usnama. Jedite redovito lisnato zeleno povrće i lubenice kako biste prirodnim putem 'zakrpali' usne.

Rijetke obrve
Možda vam štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Pravi lijekovi koji će vam propisati liječnik vratit će vaše hormone – i obrve – u normalno stanje.

Tamni podočnjaci
Možda patite od alergije. Začepljenje nosa zbog alergija može rastegnuti i zatamniti vene oko očiju i nosa. Nakon što izliječite alergiju OTC lijekovima, tamni krugovi ispod očiju trebali bi nestati.

Stanjena kosa
Možda imate problema sa štitnjačom. Ako vam se kosa pojačano lomi dok je sušite fenom, trebali biste se naručiti na test štitnjače. Lomljive vlasi kose također mogu biti znak loše prehrane, posebno nedostatka masnih kiselina omega-3 i vitamina A. Za ljubav kose (i svog zdravlja), klonite se niskokaloričnih strogih dijeta.

Smeđe mrlje na koži

Možda ste doživjeli fijasko s kremom za samotamnjenje ili imate stanje koje se naziva benigna melazma koja je često povezana s oralnom kontracepcijom. Liječnici nisu sigurni zašto neke kontracepcijske pilule uzrokuju tamne mrlje na čelu, obrazima ili gornjoj usnici, ali znaju da izloženost UV zrakama mrlje još više povećava. Liječnik vam može preporučiti kremu koja bi trebala sanirati mrlje.

Male žute izbočine na koži
To su, vjerojatno, masne naslage uzrokovane visokom razinom kolesterola. Žućkasto izbočine se mogu pojaviti na raznim dijelovima tijela, (naravno, i kod vitkih ljudi) i to najčešće na koljenima, laktovima, rukama, i nogama. Naručite se za jednostavan test kolesterola u krvi.

Osip na stražnjici
Možda imate celijačnu bolest koja se aktivira konzumiranjem glutena, a može se manifestirati kao crveni osip koji svrbi ili mjehurići na stražnjici. Deset do 15 posto svjetske populacije netolerantno je na gluten i često obolijeva od ove upale koja se može pojaviti i na laktovima i koljena. Dermatolozi savjetuju da radikalno smanjite unos tjestenine, bijelog kruha i drugih izvora glutena. Tada će i vaša stražnjica zablistati.

Lomljivi nokti

Krhki nokti ukazuju na nedostatke u prehrani kao što su niska količina kalcija, vitamina D ili cinka. Jedno vrijeme ne lakirajte nokte češće i održavajte uravnotežene prehranu. Možete iskušati natapanje noktiju u vodi pet minuta prije mazanja ruku hidratantnom kremom koja sadrži alfa hidroksid, piše stranica Today.com u rubrici zdravlje.