DA SMO BAR ZNALI

Što su vam trebali reći o dojenju?

27.03.2013 u 08:49

Bionic
Reading

Tijekom trudnoće i majčinstva vjerojatno ste bili bombardirani raznim informacijama i savjetima vezanim uz porod i dojenje. Naučili ste sve o mastitisu, raznim položajima i postavljanju djeteta. No mi vam otkrivamo još neke važne činjenice koje bi bilo dobro znati i imati na umu kod početničkih muka, ali i kasnije

Vjerujte svojim instinktima
Iako ste možda išli na skupinu za potporu dojenju i pročitali sve o dojenju, ono ipak pogotovo u početku može biti zbunjujuće i teško. Najvažnije je stoga da vjerujete svom instinktu. Svaki dodatni savjet može vas samo zbuniti.

Ne brinite se konstantno je li dijete gladno
Na dječjim pripravcima postoje točno zadane mjere i količine koliko je djetetu dnevno potrebno mlijeka. No mame koje doje često upadnu u dilemu i nerijetko se preispituju je li njihovo dijete gladno. Pratite svoje dijete, ako uredno ima stolicu i mokri, sigurno nije gladno. Male bebe plaču i zbog drugih razloga, grčića, potrebe za dodirom i blizinom.

Postat ćete beskompromisna zagovornica dojenja

Kada jednom uspijete i dojenje postane užitak, mogli biste postati opsjednuti zdravom prehranom. Vjerojatno ćete početi primjećivati mame koje doje i one koje nose bočice sa sobom. No suzdržite se od osuđivanja i komentiranja. Svatko ima pravo na izbor i radi onako kako najbolje zna.

Dojenje može potisnuti želju za seksom
Da, istina je dojenje može ubiti želju za seksom. Krivi su hormoni, raspoloženje, grudi su vam natečene i ne možete podnijeti dodir. A i dijete trebate nahraniti za dva sata. Ne prisiljavajte se na nešto što ne želite. S vremenom će sve doći na svoje.

Premda ne zvuči ukusno, sigurno ćete probati svoje mlijeko
Ipak je to hrana za vašu bebu. Sigurno ćete je u jednom trenutku htjeti provjeriti i probati kakvog je okusa. Ukoliko vam neka mama kaže da to nije nikada napravila, vjerojatno laže.

Zbog dojenja ćete osjećati nevjerojatnu glad

Mnoge mame, pa i Beyonce priznale su da dodatne kilograme nakon poroda mogu zahvaliti dojenju. Naime, dok dojite pojačava se osjećaj gladi i žeđi, pa bi noćni pohodi na hladnjak mogli biti daleko češći, a obroci obilniji nego u trudnoći.

Osjetit ćete grižnju savjesti ako bebi date zamjensko mlijeko
Znate koje su dobrobiti majčinskog mlijeka i opterećeni ste zbog činjenice da ste bebi nakon nekog vremena ponudili bočicu. Nemojte dopustiti da vas grize savjest. Svoje dijete ste dojili jedno vrijeme i očito ste imali razlog za prelazak na formulu. Imajte na umu da je puno djece, danas uspješnih i sretnih ljudi odraslo na umjetnom mlijeku.

Možda ćete biti ljubomorni kada suprug bude davao djetetu bočicu

Kada prvi put suprug nahrani dijete na bočicu, vjerojatno ćete osjetiti tugu pomiješanu s ljubomorom. S druge strane, kada prvi put napustite stan, a dijete ostavite nekom na brigu, istovremeno ćete osjetiti slobodu. Ipak je roditeljstvo zajednički posao.

Ponekad ćete dojiti u javnosti
Možda ste prije trudnoće i bebe mislili da nikada nećete dojiti u javnosti, no kad jednom postanete majka, zaboravit ćete na stara uvjerenja i dileme. Opskrbite se velikim šalom, zaštitite se od pogleda te uživajte u svojoj bebi.

Vaše grudi će postati bebino vlasništvo

Grudi su pune mlijeka i moglo bi vam zasmetati ako ih partner poželi milovati. Mogli biste se čak šokirati ako čak i proba neku akciju s prizvukom seksa. S druge strane, možda ćete misliti da on vaše grudi više ne smatra privlačnima. No varate se. Opustite se ako možete i uživajte s partnerom: vaše grudi su i dalje seksi i privlačne su mu.