KORISNI SAVJETI

Što smo novo naučili o trudnoći i porođaju

28.12.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Trudnoća i porođaj nezaboravna su iskustva u životu svake žene, a mnogi se parovi susreću s mnogobrojnim pitanjima i strahovima u tom razdoblju

U potrazi za što više informacija tijekom trudnoće, majke se često još više zabrinu i manje uživaju u tom blaženom stanju. U 2013., znanstvenici su došli do nekih novih otkrića zbog kojih će svaka buduća majka biti smirenija jer će znati dobre savjete i biti svjesnija toga da se i drugi suočavaju s određenim problemima.

Kako lakše začeti

Zašto neki parovi lako uspiju začeti, a drugi se muče godinama, ni do danas nije sasvim jasno. Postoje poznati čimbenici koji su krivi za neplodnost i čovjek ih ne može kontrolirati, ali neke stvari mogu nam pomoći da lakše začnemo ako nema zdravstvenih problema. Jedna je studija pokazala da žene koje rade u nekoliko smjena zbog takvog radnog vremena mogu imati neredovit menstrualni ciklus što smanjuje mogućnost začeća. Druga je studija dokazala da je bitno uvijek spavati između sedam i osam sati da se lakše začne dijete ako idete na umjetnu oplodnju. Treća studija pak kaže da žene s policističnim jajnicima trebaju jesti obilan doručak, a slabiju večeru jer će na taj način imati dobru razinu inzulina, a to je bitno zbog utjecaja na hormone.

Umjetna oplodnja

Američko istraživanje pokazalo je da je trećina blizanaca iz te zemlje na svijet došla putem umjetne oplodnje. To znači da je, u usporedbi s prošlim desetljećem, više malih blizanaca i trojki kada se radi umjetna oplodnja. Studija je također pokazala kako su za to presudni razni lijekovi koji se uzimaju da oplodnja uspije, a ne sam proces.

Spontani pobačaj

Češći je nego što mislimo, barem prema istraživanju Montefiore Medical Centera u Bronxu. U studiji je sudjelovalo 1.000 muškarca i žena u dobi od 18 do 69 godina, a rezultati kažu da je 15 do 20 posto parova imalo tu nesreću do 20. tjedna trudnoće. Umjesto stresa, sjedenja, rada i fizičke iscrpljenosti, za spontani pobačaj najveći su krivci kromosomske mutacije.

Vježbanje u trudnoći

Iako se mnoge žene u trudnoći opuste, možda bi trebale redovno vježbati, uz konzultacije s liječnikom, jer je to dobro za razvoj djetetova mozga. Huffington Post piše kako je jedna studija na sveučilištu u Montrealu pokazala da umjereno vježbanje potiče moždane aktivnosti bebe u utrobi što pridonosi zdravijem okružju za fetus. Bebe čije su majke vježbale 20 minuta tri puta tjedno bolje razlučuju razne zvukove nakon rođenja što je važno za cjelokupan razvoj mozga.

Brza hrana u trudnoći

I prije se nagađalo kako prehrana trudnica ima velik utjecaj na hranu koje dijete voli poslije. Australsko istraživanje to je i potvrdilo studijom na miševima. Ženke mišice koje su jele nezdravu hranu poput čipsa i jela s puno šećera utjecale su na promjenu puteva u mozgu malih miševa pa su poslije više voljeli nezdravu hranu. Potomci mišica koje su za vrijeme skotnosti znanstvenici zdravo hranili birali su zdraviju prehranu i poslije. Znanstvenici zaključuju da je zdrava prehrana žena u trudnoći i za vrijeme dojenja svakako bolji izbor za zdravlje djeteta i usvajanje zdravih navika.

Prirodan porođaj

Svi se slažu da je prirodan porođaj najbolji i za majku i za dijete kad je god to moguće, ali velik postotak priznaje da je taj čin omela barem jedna stvar. Jedna studija pokazuje da je četvrtina žena imala barem tri intervencije liječnika tijekom porođaja poput lijekova protiv boli, epiduralne, dripa, carskog reza ili sličnih situacija koje su promijenile prirodan tijek.

Pričekajte s rezanjem pupčane vrpce

Istraživanje objavljeno ove godine u The Cochrane Databaseu kaže kako je dobro pričekati nekoliko minuta nakon porođaja s rezanjem pupčane vrpce. U 15 sakupljenih istraživanja pokazalo se da je pupčanu vrpcu najbolje prerezati minutu ili dvije nakon porođaja jer će na taj način dijete sakupiti dovoljno željeza za idućih šest mjeseci.