nagla odluka

Što se događa? Adidas zaustavio prodaju spornih tenisica Yeezy

25.10.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Njemački sportski gigant Adidas stopirao je daljnje planove oko distribucije tenisica Yeezy

Kako stoji u izvješćima, ova pauza utjecat će na prodaju preostalih zaliha modela Yeezy, koje je njemački brend sportske odjeće planirao smanjiti u studenom.

U internom Adidasovom dopisu, koji je izašao prošli tjedan, kako su objavili neki mediji, stoji: 'Kao brend nećemo slati nikakve daljnje pošiljke do kraja godine, što se odnosi i na online prodaju, ali i na maloprodaju i veleprodaju. Nećemo isporučivati nove zalihe, ovo je uputa dana na razini odbora.'

Očekivalo se da će nove pošiljke sadržavati Adidas Yeezy Boost 350 V2 u bojama 'Bone', 'Onyx' i 'Zebra', uz odabrane modele Adidas Yeezy 500 i 700.

Zanimljivo je napomenuti da se u tom dopisu ne spominju tenisice po svom uobičajenom nazivu, već se koristi ime 'Aurora 3'. Izvori primjećuju da je 'Aurora' kodno ime koje Adidas koristi za označavanje proizvoda Yeezy, a 'Aurora 1' i 'Aurora 2' lansirani su u svibnju i kolovozu.

  • +5
Kanye West s novom suprugom Biancom Censori Izvor: Profimedia / Autor: SPOT / Stoianov / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Inače, nakon prekida partnerstva s Yeom, odnosno glazbenikom, producentom i poduzetnikom Kanyeom Westom, u listopadu 2022. zbog niza njegovih antisemitskih primjedbi, Adidas je ostao s više od milijardu dolara vrijednim zalihama Yeezyja. Na kraju je odlučio započeti s prodajom tenisica, a dio prihoda uputiti 'organizacijama koje rade na borbi protiv diskriminacije i mržnje, uključujući rasizam i antisemitizam'... Zasad nije jasno zašto je izvršni odbor Adidasa odlučio pauzirati daljnju prodaju modela Yeezy, no to bi vjerojatno moglo imati veze s trenutnom političkom klimom ili reakcijom s kojom se CEO Bjørn Gulden suočio kada je nedavno podijelio svoje mišljenje o Yeu.

Kako se ranije pisalo, u svibnju su iz Adidasa najavili da će ponovno početi prodavati popularne tenisice, objavljujući izbor najprodavanijih modela u prethodno neobjavljenim bojama 1. lipnja, uključujući tenisice Yeezy 350 i 500, kao i natikače Foam Runner i Slides.

Unatoč svim kontroverzama oko Westa, zanimanje za tenisice Yeezy nikada nije jenjavalo.

'Istina je da još uvijek postoji velika potražnja za ovim proizvodima', rekao je ranije Drew Haines, direktor prodaje u online trgovini tenisica StockX.