MALO BONTONA

Što nositi i kako se ponašati na bazenu ili u sauni

Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Tuhelj

Neka općenita pravila ponašanja na javnim kupalištima manje-više poznata su svima, no nije zgoreg napomenuti kako se treba ponašati u saunama

Jasno je da se na javnim bazenima ne možemo ponašati kao da smo sami i da moramo voditi brigu o sigurnosti ostalih kupača. Prije skoka, ako je to uopće dozvoljeno, moramo pripaziti pliva li netko ili roni na mjestu na kojem želimo uskočiti u bazen.

Isto tako, ako je zanimljivo vašem društvu špricati se vodom ili gađati vodenim rekvizitima, ne znači da je zanimljivo i ostalim kupačima pored vas pa vodite računa da ih ne ometate.

Iako zvuči nevjerojatno, nekima je sasvim normalno bermude u kojima su se dovezli javnim prijevozom koristiti kao kupaće gaće, no zbog zdravstvenih razloga i kvalitete vode na javnim kupalištima ovu bi praksu trebalo izbjegavati.

Također, prije ulaska u bazen trebalo bi se istuširati i oprati kosu, što zbog higijene, što zbog temperaturne prilagodbe tijela. Zbog vlastite sigurnosti i mogućnosti prenošenja gljivičnih oboljenja kože preporučljivo je na površinama uz bazene koristiti natikače.

Pravila ponašanja u saunama

Da bi lakše shvatili i prihvatili pravila ponašanja u saunama, važno je reći kako je to zagrijana prostorija namijenjena čišćenju tijela te opuštanju tijela i duha. Bez obzira koju vrste saune koristili, suhu finsku ili parnu tursku, proces sauniranja završava opuštajućim tuširanjem i odmorom.

Zbog povišene temperature saune nisu preporučljive svima pa ih izbjegavajte ukoliko bolujete od neke bolesti koja uzrokuje mršavljenje, akutnih bolesti ili bolesti s napadima poput padavice ili grčeva. Također nisu preporučljive za osobe izrazito slabe prokrvljenosti i visokog krvnog tlaka, onima oboljelog srca i venskih žila, kao i osobama koje su konzumirale alkohol.

Ukoliko se niste našli na ovom popisu i odlučite se uživati u čarima opuštanja na povišenoj temperaturi, imajte na umu da je osnovni uvjet za ugodno provedeno vrijeme u sauni mir. Pjevanje, smijeh i glasan razgovor u sauni stoga nisu primjereni.

  • +5
  • +2

Sauna Tuhelj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Tuhelj

Općenito, postoje neka pisana i nepisana pravila sauniranja koja valja poštovati, a ukoliko saunu posjećujete prvi put, zatražite osoblje da vas uputi u pravila ponašanja i proceduru u saunama koje mislite koristiti. U Termama Tuhelj obratiti se možete na recepciji Svijeta sauna.

U prostorijama oko saune preporučljivo je kretati se u papučama, koje prije ulaska u saunu obavezno skinite i ostavite ispred. Kako ne bi previše ohladili saunu hladnim zrakom, trudite se ući što brže.

Kad ste pronašli mjesto na koje ćete sjesti, stavite na njega ručnik, a ovo vrijedi u svim saunama osim u turskoj sauni. Izravan dodir tijela i drveta treba izbjegavati iz higijenskih razloga pa neka vam ručnik bude ispod svih dijelova tijela.

Poželite li leći na ručnik, ispružiti noge ili se premještati na više ili niže klupe, činite to samo ako ima dovoljno mjesta i  ako time ne ometate druge u sauni.

U parnim saunama ne polijevajte sami peći, jer je to zadatak sauna majstora, a kad iz njih izađete najprije se istuširajte. Tuširanje je potrebno  i prije opuštanja u jacuzziju ili hladnom bazenu.

Između korištenja sauna odmorite se dovoljno i intenzivno, a u prostorima za opuštanje i relaksaciju izbjegavajte glasno razgovaranje.

U saunama nije dopušteno korištenje kupaćih kostima, no kad boravite u odmaralištima i prostorima izvan sauna, umotajte se u ručnik ili ogrtač. Za vrijeme boravka u sauni, nemojte 'rezervirati' ležaljke za odmor svojim stvarima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!