NE ZANEMARITE

Što nikako ne trebate činiti nakon svađe

11.04.2014 u 07:43

Bionic
Reading

Potpuno je normalno da se parovi s vremena na vrijeme svađaju. No kako ćete reagirati i ponašati se nakon svađe, može čak i više utjecati na vezu nego riječi izrečene u žaru svađe

Neka ponašanja naprosto trebate izbjegavati i raditi na tome da uzrečica 'oprosti i zaboravi' ne bude još samo jedna floskula u odnosu.

Nemojte biti hladni i distancirani
Ako netko od partnera treba malo prostora nakon svađe da se ohladi, to je OK, ali to trebate jasno reći drugoj strani.

Jedna od najvećih grešaka koju ljudi rade nakon svađa jest hladno ignoriranje. Umjesto toga, partner kojem treba vremena da se ohladi to treba i reći i objasniti da ne može odmah nakon svađe konstruktivno i pomirljivo razgovarati.

Ne čuvajte izgovorene riječi u arsenalu za korištenje u nekoj drugoj svađi

Sve što jedno drugom kažete u svađi treba tamo i ostati. Ako kaže nešto što vas uzrujava, objasnite da vas to smeta i frustrira. Konstruktivne svakako nisu one svađe u kojima partneri izvlače stare uvrede izrečene u žaru ljutne i bijesu.


Nemojte samo reći žao mi je, nego i objasnite zašto vam je žao
Objasnite zbog kakvog ponašanje žalite i recite jedno drugom što više nikada ne želite napraviti jedno drugom. Neki postupci i riječi znaju zbilja povrijediti i najbolje je nakon svađe, kad se strasti slegnu, iskreno popričati i ispričati se jedno drugom.

Nemojte tražiti izgovore za svađu
Milijun je razloga koje možete prozvati i reći da su uzrok svađe. Loš dan na poslu, glavobolja, neprospavana noć. Dakle iako je dokazano da se parovi koji su umorni i nedostaje im sna, više svađaju, bitno je partneru reći kada se osjećate ljuto, tužno, umorno. Idući put kada budete imali loš dan na poslu, recite to partneru i tako će znati da ste osjetljivi i da lako možete planuti na neke sitnice koje vam inače ne smetaju.

Nemojte otići ako vam pristupi s argumentima

Ako partner želi porazgovarati o svađi čak i nekoliko dana nakon što se dogodila, nemojte ga odbiti. Neverbalna komunikacija ponekad je glasna kao najglasnija buka. Saslušajte jedno drugo i riješite situaciju.

Nemojte pristati na pomirbeni seks ako to stvarno ne želite
Čak i kada se parovi jedno drugom ispričaju, jedno od njih moglo bi poželjeti seks kako bi osjetilo bliskost. No partner koji to ne želi ne treba se prisiljavati. Bilo bi bolje objasniti kako cijenite to što želi osjetiti povezanost, ali da vi jednostavno niste još raspoloženi.

Nemojte se fokusirati na ono što je uzrokovalo svađu
Ne trljajte sol na ranu. Ako je partner na neko događanje zaboravio ponijeti novac, poklon ili neku drugu važnu stvar, nemojte to stalno nabijati na nos. Prihvatite, zabavite se i ispravite pogrešku u mjeri u kojoj možete.

Nemojte dizati ruke od svađa
Parovi koji ulože trud u konstruktivno svađanje i ne dignu ruke jedno od drugog bolje će se upoznati i rješavati probleme na koje nailaze. No parovi koji kažu kako su se prije samo svađali, a sad više jednostavno ne mogu i samo odustanu, prije će se okrenuti nekom drugom i započeti aferu.