ALTERNATIVNE ATRAKCIJE

Što ne treba raditi u Londonu

20.10.2010 u 07:39

Bionic
Reading

Dok mnoge turističke destinacije stežu remen zbog posljedica globalne recesije, britanska metropola London i dalje privlači rijeke novih posjetitelja zahvaljujući svojim hotelima, restoranima, buticima i galerijama. No nisu sve turističke atrakcije vrijedne cijene i gužve koju treba pretrpjeti da bi ih se doživjelo. London je pun alternativnih atrakcija koje su znatno dostupnije, a jednako upečatljive kao slavni muzej voštanih figura Madame Tussauds ili London eye

Da biste se što bolje snašli u londonskoj avanturi, evo nekoliko savjeta o mjestima koja biste obavezno trebali posjetiti, ali i atrakcijama koje svakako valja izbjeći. Ne zaboravite da je London sada bliže nego ikad, a jeftini letovi dostupni su iz više hrvatskih gradova. Ryanair tako leti iz Zadra i Pule, Wizzair iz Zagreba, a Easyjet iz Ljubljane. Easyjet bi u veljači trebao poletjeti i iz Zagreba, a cijena karte u jednom smjeru do Londona trebala bi biti oko 40 eura. Cijene ostalih kompanija kreću se oko 100 eura, ovisno o terminu puta i rezervacije.

Izbjegavajte Harrods

Liberty Store je bolji izbor od Harrodsa

S obzirom na broj turista koji njome prođe svakoga dana, najpoznatija londonska robna kuća Harrods postala je masovna turistička atrakcija. Umjesto u njoj, kvalitetan šoping možete obaviti u Libertyju, jedinstvenoj trgovini starinske fasade, drvenih interijera, balkona, staklenih atrija i ostalih otmjenih detalja. Liberty, među ostalim, ima najveću kolekciju šalova u Londonu, a nedavno je proširen i odjel s draguljima.

Koristite bicikle, ne turističke autobuse
Ukrcate li se u jedan od turističkih autobusa koji kruže po gradu, izgubit ćete izuzetno mnogo vremena prolazeći ulicama kojima idu i redovni gradski autobusi. Osim toga, četveročlana obitelj će za tu privilegiju izdvojiti gotovo 700 kuna. Bolje ćete se provesti krenete li u obilazak grada biciklima, osobito nakon što je sredinom godine otvorena mreža biciklističkih staza koja vodi do gradskog središta.

Ne tražite mir u Hyde Parku
Istina, Hyde Park je velik i nezaobilazan, ondje možete iznajmiti čamac, uživati u plivanju, jahanju, tenisu, kuglanju i restoranima. No istina o Hyde Parku je da u njemu nećete susresti puno pravih Londonaca. Čak i Speakers' Corner, koji je u 19. stoljeću bio mjesto ozbiljnih i slobodnih debata, danas privlači ljude koje biste najradije zaobišli na ulici. Dobru zamjenu nudi Richmond Park u jugozapadnom dijelu grada. Riječ je o najvećem londonskom parku predivnog krajobraza, u kojemu možete pronaći vrtove, staro drveće te divlje životinje, među koje spada čak 650 jelena.

Pažljivo birajte predstave

Unajmite bicikl i izbjegnite gužvu u turističkim autobusima

Tvrdnja da skupi mjuzikli ili dramske predstave na West Endu nisu dobre bila bi notorna laž. Ipak, s obzirom da su mnoge od njih napravljene u skupoj produkciji i s glumačkim zvijezdama, postale su mainstream, a ulaznice znaju stajati pravo bogatstvo i svake su godine sve skuplje. Želite li osjetiti pravo bilo londonskog teatra, posjetite Tricycle u sjevernom dijelu grada. To je kazalište posvećeno političkim temama i kulturnim raznolikostima, što najbolje opisuje podatak da je u prošloj sezoni 12 kratkih komada bilo posvećeno povijesti i kulturi Afganistana. Posjetiti možete i Dalston, smješten u bivšoj tvornici tekstila u East Endu.

Nove galerije umjesto Madame Tussauds

Ako vas ne iznervira gužva na ulazu u taj poznati muzej, cijene ulaznica sigurno hoće. Kada ipak uđete unutra, vidjet ćete voštane figure u raznim kombinacijama, no nikako bez mnoštva ljudi oko sebe. S druge strane, pet novih interaktivnih muzeja na odličan će vas način vratiti u prošlost. Tako u Muzeju Londona možete pogledati povijest grada unazad 350 godina. Za razliku od Madame Tussauds, to je potpuno besplatno.

Umjesto u restoranu Gordona Ramseyja,
jedite kod Gemme Tuley
Slavni chef poznat i kao kuhar što sije strah i trepet u britanskom ugostiteljstvu, prema kritici poznatih novina The Observer, vodi 'užasan restoran koji traga za menijem'. Glavni prigovor jest da je Ramsey ostao bez ideja, ali i da je hrana neočekivano skupa. Odličnu zamjenu, međutim, možete pronaći u restoranima njegovih učenika, kao što je 27-godišnja Gemma Tuley. Iako je počela s Ramseyjem, danas obara kritiku samopouzdanom i sofisticiranom tehnikom kuhanja u restoranu Manson. Tu je još rođeni Šveđanin Bjorn Van der Horst, koji je s dvojicom kolega osvojio dvije Michelinove zvjezdice u restoranu La Noisette.

Izbjegavajte Londoy Eye ako ne želite plaćati pogled

U Muzeju Londona možete pratiti povijest grada unazad 350 godina

Naravno da je pogled s milenijskog kotača fantastičan, no mnogi ga se klone zbog cijene i dugih čekanja u redovima za kartu. Lokalci, međutim, kada se zažele pogleda odlaze na  Parliament Hill, u južnom dijelu, odakle puca pogled na glavne gradske zanimljivosti. Odande se mogu vidjeti katedrala Svetog Pavla i Westminster. Dobar pogled pruža i neboder Primrose Hill.

Zaboravite izlazak na West Endu
Pod pojmom West End misli se na Leicester Square i njegovo okruženje koje je postalo mjesto s neumjereno skupim restoranima i kinima, gdje ulaznica za film subotom može stajati i više od 150 kuna. Ništa bolji nije ni Piccadilly Circus, dok je Covent Garden postao turistička destinacija za šoping i zabavu, s mainstream megadućanima. Budući da su ta mjesta dobila turistički status, na njima više gotovo nije moguće popiti piće po prihvatljivoj cijeni. No barovi, klubovi i restorani na East Endu opušteniji su i autentičniji te zbog toga puno privlačniji za radoznale posjetitelje.

Odaberite Savoy umjesto dizajnerskih hotela
Ako vam novac ne predstavlja problem, izbjegnite pomodne i minimalističke moderne hotele te odsjednite u jednom od najpoznatijih londonskih hotela - Savoyu - koji ovog mjeseca otvara svoja vrata nakon uređenja vrijednog oko 340 milijuna američkih dolara ili milijardu i 700 milijuna kuna. U njemu zaista možete osjetiti što znači pravi londonski luksuz.