ODMOR IZ SNOVA ILI PAKLA

Što možete očekivati od ljetovanja bez roditelja

04.08.2011 u 19:43

Bionic
Reading

Ovo ljetovanje bit će za pamćenje! To ste sigurno pomislili kada ste konačno dobili blagoslov od roditelja da se s prijateljima zaputite na more ovo ljeto. No prije nego što krpice potrpate u kofer, razmislite o nekoliko sitnica da vam ovo ne bude i posljednji odmor bez tate i mame

Roditelji često ponavljaju jedne te iste rečenice i one vam, kako se kaže, idu van na uši, ali razmislite malo o tome što pričaju jer i sami ćete vidjeti da samostalno ljetovanje donosi i odgovornost. Zato im za početak udovoljite i s njima prođite plan ljetovanja. Dozvolite im da imaju brojeve telefona prijatelja i njihovih roditelja za svaki slučaj.

S novcem treba znati

Ako ste rezervirali apartman ili hotel, s prijateljima odmah raspodijelite koliko tko treba platiti za smještaj i taj novac stavite na stranu. Da ne biste pali u iskušenje i to potrošiti, najbolje da novac čuva najštedljivija osoba u škvadri ili platite sve pri dolasku pa ste mirni.

Ostatak novca koji imate, trebate imati na raspolaganju do kraja ljetovanja, pa dva puta razmislite prije nego kupite treći sladoled u jednom danu ili odlučite opet okrenuti rundu.

Koristite glavu i budite svoji

Ako ne napravite nikakvu ludost, kakva korist od tolike slobode? Ipak, morate znati svoje granice i biti svoji bez obzira na situacije u kojima ćete se naći. Da pojednostavimo stvari: nemojte nikome raditi nešto što ne biste i za sebe željeli i slušajte svoje instinkte. Znate što je za vas dobro, a što nije pa se time i vodite u neobičnim situacijama.

Ovo pravilo vrijedi i za vaše prijatelje s kojima ćete uživati na ljetovanju. Nemojte zaboraviti da ste individue koje imaju različite pojmove o različitim stvarima i da ne morate baš sve raditi zajedno. Vrlo je važno da budete uz prijatelja u slučaju bilo kakve nevolje i da se što prije javite roditeljima, posebno ako ne znate odmah što biste učinili.

Kompromisi su nužni

Svi smo različiti pa bi bilo super da o nekim svojim navikama razgovarate prije ljetovanja. Iako svojeg frenda ili frendicu dobro poznaš, na zajedničkom ljetovanju možeš otkriti i neke stvari koje ti se neće toliko dopasti (npr. da tvoja prijateljica nije oličenje urednosti). Zato je najbolje da se unaprijed dogovorite o npr. rasporedu za kupaonicu, oko kuhanja ili odlaska u trgovinu (ako ste u apartmanu). To ne mora biti kompliciran ili dug razgovor, samo je dobro znati što možete očekivati, kako se ne biste iznervirali dok ste daleko od kuće i života na kakav ste navikli.

Ljubav

Kad bi se sve vrtjelo oko ljubavi i simpatija, život bi bio savršen ili, bolje reći, gotovo savršen. Ljetne romanse imaju uspone i padove. Kako god bilo, potrudite se ne zapostaviti prijatelje zbog nove simpatije, a ako stvari pođu po zlu, ništa vam drugo ne preostaje nego zabavljati se s frendovima i možda pronaći nekog drugog.