ZANIMLJIVOSTI

Što možda niste znali o moru?

30.03.2012 u 17:09

Bionic
Reading

More je oduvijek fasciniralo i privlačilo ljude. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivih činjenica

1. Možda vam nije poznato da bi, kad bi sva mora na našem planetu isparila, ostalo soli dovoljno za izgradnju ogromnog zida širokog kilometar i pol, a visokog čak 282 kilometra.

2. Otac moderne kemije Antoine Laurent de Lavoisier (1743-1794) 1776. godine objelodanio je prvu analizu morske vode. Prvi je svratio pažnju na geokemijsku ulogu vode u glavnom sedimentacijskom kružnom toku. Svojim pokusima je ustanovio da u jednom kilogramu mora ima 27 grama kuhinjske soli, tri grama magnezija i 35 grama raznih drugih soli.

3. Titulu najslanijeg mora na svijetu ima Mrtvo more. U jednoj litri Mrtvog mora ima 260 grama soli, dok je u Sredozemnom moru 38 grama u litri. Osim što je najslanije more (na njemu sol izgleda kao santa leda), Mrtvo more je i najniža točka na Zemlji. Nalazi se 396 metara ispod razine mora. Svake godine razina Mrtvog mora pada za čak jedan metar! Zbog velike količine soli u njemu se nije mogao razviti život osim nekih biljaka, pa je zato i dobilo naziv Mrtvo more.

4. Na dubini od 150 metara temperatura mora je stalna i iznosi tri stupnja Celzija.

5. Na otvorenim morima valovi mogu dosegnuti veličinu od 30 metara! Na svu sreću, na Jadranskom moru valovi ne prelaze pet metara, ali u kombinaciji s vjetrom znaju biti jednako opasni.

6. Valovi imaju nevjerojatnu snagu. O tome svjedoči zapis uklesan u stijenu lukobrana Porporela u Dubrovniku koji kaže da je 25. veljače davne 1879. godine more izbacilo stijenu tešku tri tone!

7. Ribe koje žive ispod 800 metara u dubini mora nemaju oči.

8. Žuto more dobilo je naziv zbog žutog mulja i blata koje donose rijeke koje se ulijevaju u njega.

9. Jadransko more ima 1185 otoka i otočića, od kojih je pedesetak naseljeno.

10. Krk i Cres najveći su otoci u Jadranskom moru, a imaju površinu (svaki zasebno) od 405,78 kilometara kvadratnih.