VRIJEME ZA SEBE

Što kad se on zabavlja bez vas?

05.01.2014 u 08:40

Bionic
Reading

Događa li vam se da ostajete sami kod kuće ili čuvate djecu dok se vaš parter ili partnerica bave svojim novim hobijem i to bez vas? Iako je takav razvoj situacije potencijalno opasan za vaš odnos, otvara se velika mogućnost da svatko od vas njeguje svoju individualnost, što vas može dodatno zbližiti ako iskreno razgovarate o tome

Tuđa sreća nije uvijek laka i ugodna

Iako je očigledno to koliko partnera uveseljava i zaokuplja novi hobi, nije uvijek lako uživati u njegovoj sreći. Promjena koja se dogodila može biti bolna i prijeteća. Možete zamjerati partneru govoreći mu da radije provodi vrijeme sa svojim novim društvom iz kluba nego s vama. Ako su do sada ti dani u tjednu bili rezervirani za zajedničko vrijeme, odmor, izlaske, zabavu i druženje, može vas jako povrijediti to što ostajete sami kod kuće dok se vaš partner ludo provodi ili se bavi sobom bez vas, piše portal InsideOut.hr

Nužnost razgovora i dogovora

Umjesto da se zamaramo neodgovorenim pitanjima, o promjeni i novim interesima važno je iskreno i otvoreno porazgovarati. Možemo reći partneru kako se osjećamo, čega se plašimo, što nas smeta. Važno je sjesti i konstruktivno razgovarati o onome što nam se ne sviđa i što nam nedostaje te dogovoriti način na koji ćemo imati dovoljno vremena za aktivnosti koje radimo sami, ali i zajedničko vrijeme. Otvorenim razgovorom ćemo učvrstiti povjerenje i saznati da možda partner njeguje druženja s prijateljima iz nekog kluba jer mu nedostaje muško društvo, a ne zato što ste mu dosadili.

Odjednom imamo vrijeme samo za sebe

Budući da partner ima novi hobi, ostaje nam slobodno vrijeme koje možemo iskoristiti samo za sebe. Sigurno imamo neke želje kojih smo se odrekli ili interes koji nas je uvijek vukao, a nismo za to imali vremena. Sada imamo to vrijeme i možemo se posvetiti sebi i vlastitom razvoju, širenju vidika, vještina i sposobnosti. Često se zamjeranje partneru zato što je pronašao nešto novo i promijenio se temelji na činjenici da smo mi ostali na istom mjestu. Možda naš problem u suštini nije to što partner napreduje, već što mi stagniramo i to je znak da se trebamo posvetiti sebi te se pokrenuti iz naše zone komfora kako bismo napredovali i iskoristili svoj potencijal.

Ravnopravno primanje i davanje

Kad imamo svatko svoje aktivnosti, važno je da njegujemo ravnopravnost davanja i primanja. Primjerice, ako partner ima svoje hobije i za to smo vrijeme mi zabavljeni djecom, a kad je na njemu red da bude s djecom jer i mi želimo vrijeme za sebe, on protestira i naš hobi mu nije važan, definitivno nas iskorištava i ne uzvraća istom mjerom. Promjene nisu lake i potrebno je vrijeme kako bismo im se prilagodili, našli zajedničko rješenje, ali svakako ukazuju na kvalitetu odnosa u vezi. Kad zajednički preživljavamo promjene, snalazimo se i dogovaramo, znači da smo složni, puni podrške i razumijevanja jedno za drugo. Tada nam je važno da svatko ima vrijeme za sebe i svoje hobije i interese, ali i da imamo zajedničko vrijeme jer nam je ono jednako vrijedno i potrebno.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.