seksualna terapija

Što je za mene seks?

  • Tanja Jurin
    Autor: Tanja Jurin
  • Zadnja izmjena 07.05.2022 22:19
  • Objavljeno 07.05.2022 u 21:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Toome / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez brige, jasno mi je da je ovo teško pitanje bez točnog odgovora. Kada pitam parove s kojima radim što je za njih seks, sasvim je razumljivo da čujem uzdah, praćen tišinom i pogledom u daljinu. Sve su to znakovi da je do odgovora teško doći jer prvi put promišljaju o seksu na takav način

To je bit razgovora o seksualnosti pa sam vrlo strpljiva. Pomažem potpitanjima sličnog smisla - zašto imaju seks, što sve dobivaju kroz seks, koje potrebe im on zadovoljava. Prilično mi je jasno da osobe koje su se javile želeći dobiti stručnu pomoć da poprave nešto u svom seksu on asocira na neke neugodne osjećaje pa je time odgovor još teže dati.

Neki kao da traže spas iz situacije pa nude vrlo šture odgovore poput Seks je za mene ono kad imaš seks ili Pa seks je seks, ne znam što drugo reći. Neki se mudro zaštite opisom ponašanja i seksualnih aktivnosti poput penetracije, oralnog seksa i sl. (Ono kad izmjenjuješ tjelesne dodire i stimulaciju i onda se osjećaš jako lijepo). Svaka formulacija je u redu, ali uvjerenja sam da je seks puno više od ovih opisa. Seks nije aktivnost, seks je ideja. Te su ideje vrlo kompleksne pa nam na kraju i sama seksualna ponašanja postaju kompleksna ili komplicirana, osobito ako o toj ideji slabo komuniciramo.

Za većinu ljudi seks je više od samog seksa, no često nismo svjesni što on za nas znači i kako se to mijenja tijekom života i u različitim situacijama. Osim onog očitog i najčešćeg, a to je da nam daje osjećaj užitka i bliskosti, seks je za svakog i puno toga drugog. Čak i konkretna seksualna ponašanja mogu imati potpuno različita značenja. Npr. za nekoga oralni seks može biti ponižavajući dok je za nekog snažan osjećaj poželjnosti partnera/ice.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andrey Guryanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Seks može biti potvrda poželjnosti, osjećaj poniženja ili dominacije, moći, prihvaćanja, zabave, osjećaj da smo zločesti ili prljavi, krhki, snažni, osjećaj da smo mladi, potvrda (ne)ženstvenosti ili (ne)muževnosti, osjećaj da smo '(ne)normalni'. Seks može biti relaksacija, borba s dosadom, način podizanja raspoloženja ili osjećaja samopouzdanja, emocionalnog povezivanja ili produbljivanja odnosa, način zarade, osiguravanja resursa i statusa, sredstvo osvete, reprodukcija i još puno, puno toga.

Odgovora je beskonačno mnogo i ako naučimo prepoznati što nam sve od seksa treba u nekoj situaciji, bolje ćemo razumjeti, ali i regulirati svoja ponašanja prije, za vrijeme i nakon njega. Ako znamo što druga strana treba od seksa, moći ćemo prilagoditi svoja očekivanja, razumjeti probleme i nekompatibilnosti te odlučiti što dalje. Imajte na umu da ono što druga strana treba nikome ne piše na čelu, za to moramo koristiti riječi.

  • +9
  • +6

Tanja Jurin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Neka istraživanja pokazala su da se muškarci i žene, no samo mlađe životne dobi, razlikuju kada je riječ o tome što je za njih seks. Muškarci su nešto više fokusirani na tjelesni užitak kao ono što trebaju od seksa dok su žene nešto više zainteresirane za povezivanje, produbljivanje odnosa i bliskost. S godinama muškarci sve više žele ostvariti bliskost u seksu, a ženama tjelesni užitak postaje dominantna potreba.

Ako se pitate što je za mene seks, onda ću se složiti s Aleksandrom Štulhoferom, našim najpoznatijim seksologom koji je u svojoj knjizi 'Što je za mene seks' napisao da su za njega seks različite stvari u različitim situacijama, no kako je to metafora humanosti; dar bliskosti i dijeljenja užitka, krhkost razuma i emocionalni intenzitet. A što je za vas seks?

O autorici

Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!