tužne vijesti

Što je frontotemporalna demencija, bolest koja je dijagnosticirana Bruceu Willisu

17.02.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Nakon što se prije godinu dana povukao u mirovinu zbog teške dijagnoze, stigla je još jedna preciznija dijagnoza. Bruce Willis boluje od frontotemporalne demencije, stanja koje pogađa područja koje uzrokuju probleme s govorom, emocionalne probleme i promjene u osobnosti

Popularni glumac Bruce Willis prije godinu dana morao se povući u mirovinu zbog bolesti koja mu je onemogućila da nastavi glumiti i stvarati nova filmska ostvarenja. U ožujku 2022. godine, obitelj je objavom na društvenim mrežama podijelila kako je Willisu dijagnosticirana afazija, a ove godine odlučili su na isti način obožavateljima otkriti detalje njegovog stanja. Glumac je dobio još jednu dijagnozu, a vijest je rastužila njegove kolege i obožavatelje.

Demi Moore, bivša supruga poznatog glumca, objavila je na Instagramu zahvalu na dosadašnjoj podršci i podijelila tužnu vijest o još jednoj dijagnozi.

'Otkako smo objavili u proljeće 2022. da je Bruceu dijagnosticirana afazija, njegovo je stanje napredovala i sada imamo specifičniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, problemi s komunikacijom samo su jedan od simptoma bolesti s kojom se Bruce suočava. Iako je ovo bolno, pravo je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu', napisala je glumica na Instagramu.

Frontotemporalna demencija je sveobuhvatni pojam za skupinu moždanih poremećaja koji ugrožavaju frontalni i temporalni režanj mozga. Dijelovi tih režnjeva s vremenom atrofiraju, a smanjenje tih područja može uzrokovati probleme s govorom, emocionalne probleme i promjene u osobnosti.

Bolest može zahvatiti osobnost, ponašanje i komuniciranje govorom, a može utjecati i na pamćenje. Apstraktno razmišljanje i održavanje pažnje također su oštećeni, a odgovori su često nepovezani. Orijentacija i motorika su očuvane, ali prisjećanje može biti oštećeno te mnogi oboljeli imaju poteškoće u izvršavanju zadataka zadanim redoslijedom.

  • +8
Demi Moore i Bruce Willis Izvor: Profimedia / Autor: Omar TORRES / AFP / Profimedia

Uzroci ove demencije uglavnom su nepoznati, ali postoje neke genetske mutacije koje su povezane s bolešću. Međutim, više od polovice ljudi s tom dijagnozom u obiteljskoj povijesti bolesti nema zapise o demenciji. a najčešće obolijevaju pacijenti između 40. i 65. godine.

Glumčeva obitelj uz njega je u ovim teškim trenucima, a supruga Emma Heming i bivša supruga Demi Moore oduvijek su u dobrim odnosima te si međusobno pružaju veliku podršku u teškim obiteljskim trenucima.