RIJEČ STRUČNJAKA

Što je dobar seks i jamči li sretnu vezu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2011 09:00
  • Objavljeno 14.01.2011 u 08:00
muškarac žena krevet seks

muškarac žena krevet seks

Izvor: Corbis / Autor: Alex Mares-Manton/Mind Body Soul/Corbis

Za dobrim seksom traga većina ljudi, htjeli to priznati ili ne. Mnogi smatraju i da dobar seks jamči sretnu vezu. Oni koji se bave seksualnim pitanjima kažu da stvari baš i ne stoje tako

Svi govore o dobrom seksu, ali nitko ne zna kako bi ga točno definirao. Postoje li neki kriteriji koji moraju biti zadovoljeni? Je li to isključivo stvar individualnog osjećaja? Najpoznatiji hrvatski seksolog Aleksandar Štulhofer u svojoj knjizi 'Što je za mene seks', koju je izdao Profil, piše da je seksualno umijeće vrlo subjektivna stvar.

Creasource/Corbis

Creasource/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Creasource/Corbis

I dobar seks ima svoj vijek trajanja

'Način na koji nas netko dodiruje, intenzitet njegove ili njezine seksualne prisutnosti i prepuštanja, zvukovi i mirisi, taj pogled koji umor u nama trenutačno pretvara u požudu koja se mora realizirati – sve je to pitanje osobnog ukusa i senzibiliteta', piše Štulhofer.

Dobar seks nije jednako što i dobra veza
Neke žene samo žele biti dobre u krevetu misleći da je to glavni preduvjet za njihovu sreću u partnerskom odnosu. Međutim, kako piše poznati hrvatski seksolog, biti dobra u krevetu nije isto što i biti nezaboravna. 'Tehnički dojmljiv ljubavnik i onaj s kojim želimo u miru doručkovati nisu nužno iste osobe. Isprovocirati orgazam, pa čak i više njih, nije isto što i učiniti da se netko seksualno otvori i osjeti prihvaćenim', navodi se u knjizi 'Što je za mene seks'.

Neki ljubavnici ili ljubavnice savršeno nam odgovaraju u krevetu, ali izvan njega stvari stoje ipak nešto drukčije. To znači da dobar seks ipak nije jamstvo sretne veze, ali ako ga nema ili nije kvalitetan, vrlo vjerojatno će biti ubojica veze. Dobar seks većinom nije konstanta i s vremenom, najblaže rečeno, postaje manje dobar. I to je normalna pojava koju pak rijetki prihvaćaju kao takvu.

Seksualni kapital stvara se zajednički

Što je na kraju dobar seks? Budući da je riječ o subjektivnom doživljaju, nemoguće je dati definiciju koja bi bila široko primjenjiva. Koliko god da je seks dobar, nije jamstvo uspješne veze i bajkovitog kraja 'živjeli su sretno do kraja života'.

'Za konačan ishod erotska vještina svakog partnera ponaosob manje je važna od njihova spoja. U kojoj su se mjeri njih dvoje pronašli, mnogo je važnije pitanje od njihove seksualne reputacije. Seksualni kapital stvara se uvijek zajednički i nestaje kada veza ishlapi', piše Štulhofer. Sudeći prema svemu navedenom, odgovor na pitanje što je dobar seks i jamči li sretnu vezu, možete dati samo vi sami na osnovu vlastitog osjećaja i doživljaja i baš taj odgovor za vas će biti najtočniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi