PROBLEMI IMUNITETA

Starija koža je sklonija obolijevanju od raka

  • Autor: M. M.
  • Zadnja izmjena 31.08.2009 08:44
  • Objavljeno 31.08.2009 u 08:00
starci starije osobe

starci starije osobe

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Images

Osobe starije životne dobi su sklonije obolijevanju od raka kože i kožnih infekcija jer njihova koža nije sposobna mobilizirati imunološki sistem kako bi se obranila

Ovo najnovije otkriće, objavljeno u časopisu Journal of Experimental Medicine, suprotno je dosadašnjim uvjerenjima da do pada imuniteta dolazi zbog oštećenja imunoloških T-stanica. Međutim, čini se da je problem u nemogućnosti kože da privuče te stanice tamo gdje su potrebne.

Voditelj istraživanja Arne Akbar s londonskog University Collegea objašnjava kako je i prije bilo poznato da je u starijih osoba imunitet oslabljen, no ne i zašto do toga dolazi, prenosi BBC News.

Skupini dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju – jednoj skupini četrdesetogodišnjaka te drugoj sastavljanoj od sedamdesetogodišnjaka – ubrizgan je antigen kako bi se izazvala imunološka reakcija T-stanica. Kao što je i očekivano, imunološka je reakcija bila slabija u skupini starijih osoba, no kada su istraživači proučili njihove stanice, uvidjeli su kako je s njima sve u redu. Kod starijih je osoba zakazala sposobnost kože da privuče T-stanice, tako da su zaključili kako nije bilo signala koji bi ih privukao tamo gdje su potrebne.

Nadalje, ustanovljeno je da ovo otkriće otvara mogućnosti za pronalaženje novih načina ojačavanja imuniteta kako bi se ljudima omogućile veće šanse u izlječenju infekcija i smanjivanja rizika od raka kože. Budući da se život čovjeka sve više produljuje, vrlo je važno saznati što više o procesu starenja, poručuju znanstvenici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi