ODJENITE ZELENU!

Sretan vam dan Svetog Patrika!

17.03.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Kad je Pantone smaragdno zelenu proglasio bojom sezone, modne kuće brzo su se priklonile trendu - Stella McCartney, Gucci, Michael Kors i Prada samo su neki od dizajnera koje su svoje manekenke ogrnuli upravo u nijanse zelene!

Volite li zelenu boju, danas imate sreće - 17. ožujka je Sveti Patrik, zaštitnik Iraca, Irske i svega zelenog! No, nitko ne kaže da morate biti Irkinja kako biste dan proslavili noseći nešto zeleno ili kakav modni dodatak s detaljem srećonoše.

I dok se na zelenom otoku Irci okupljaju i rade paradu punu vilenjaka, djetelina i crnog piva, dan Svetog Patrika diljem svijeta na glasu je kao proslava irske kulture i njezinog zaštitnika. Sveti Patrik djetelinu s tri lista koristio je kako bi narodu Irske objasnio pojam Svetog Trojstva, a upravo je ta sitna biljka postala simbol vjere i nacionalnosti ove vesele države.

I dok su u Velikoj Britaniji izlozi već puni zelene odjeće, a pripreme su već danima u tijeku (u Dublinu se čak slavi tjedan Svetog Patrika), svaki ljubitelj Irske ove godine traži neki poseban detalj kojim će istaknuti svoju privrženost ovom prazniku.

A nakon što je institut Pantone proglasio kako je upravo smaragdno zelena it boja ove godine, čime je naslijedila kobalt plavu, fashionistice su počele trljati ruke. Beyonce, Gwyneth Paltrow, Kate Middleton i Taylor Swift već su objeručke prihvatile ovaj trend, birajući kreacije poznatih kreatora. A svoje simpatije prema zelenoj nisu mogle skriti ni najveće dizajnerske kuće - Gucci, Prada, Chanel i Burberry manekenke na pistama ogrnuli su u nijanse ove opuštajuće boje, dok su Marc Jacobs i talijanski dvojac Dolce & Gabbana koristili geometrijske motive upravo u zelenim nijansama.