FOTOGRAFIJE OTKRIVAJU

Šokantni učinci alkohola, kave i cigareta na mozak

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 14:17
  • Objavljeno 05.05.2009 u 13:28
kava

kava

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Učinci koje dugotrajna i prekomjerna konzumacija kave i cigareta imaju na mozak mogu biti jednaki onima koje uzrokuju marihuana ili kokain. Osim toga, može rezultirati 'rupama' u mozgu koje su slične onima koje nastaju uslijed Alzheimerove bolesti

Ponekad loše funkcioniranje mozga nastaje kao rezultat ilegalnih ili legalnih supstanci koje zatvaraju dovod krvi u neka područja mozga. To pak smanjuje aktivnost u tim područjima i, ovisno o tome koliko je široko pogođeno područje, može utjecati i na ljudsko ponašanje, navodi se u knjizi 'Change your brain, change your life' koja je postala bestseler u SAD-u, a napisao ju je neuroznanstvenik i psihijatar Daniel G. Amen, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na Sveučilištu u Kaliforniji i direktor klinike Amen.

Daily mail

Daily mail

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Učinak kave i cigareta

Kofein i cigarete: Slika pokazuje da mozak osobe koja pretjerano puši i pije kavu izgleda gore nego mozak alkoholičara ili narkomana. Kofein i cigarete su stimulansi koji djeluju kratkoročno, ali dugoročno mogu suziti krve žile u mozgu. To pak smanjuje aktivnost mozga i to se događa najčešće na prednjem dijelu, odmah ispod čela.

Taj dio mozga zaslužan je za učenje iz vlastitih pogrešaka, a oštećenja nastala na tom dijelu čine nas podložnima depresiji. Velike mrtve točke u sredini mozga povezane su sa slabim pamćenjem.

Daily mail

Daily mail

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Učinak alkohola

Alkohol: Velike količine alkohola zatvaraju krvne žile u mozgu, zbog čega odumiru moždane stanice, pogotovo u prednjem dijelu mozga. Taj dio mozga kontrolira i nadgleda ljudsko ponašanje, pa oštećenja nastala na tom dijelu mogu uzrokovati loše procjene, slabu samokontrolu i povećan rizik od depresije.

Osim toga, alkohol jako brzo može utjecati na temporalni režanj, a to je područje u kojem se procesira govor, glazba, pamćenje i raspoloženje. Previše ili premalo aktivnosti u tom području dovodi do nepredvidivog i hirovitog ponašanja kakvo najčešće krasi alkoholičare.

Daily mail

Daily mail

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Učinak kanabisa

Kanabis: Poput ostalih 'rekreacijskih' droga, kanabis smanjuje cirkulaciju krvi, zbog čega se oštećuju i odumiru stanice u mozgu. Istraživanje dr. Amena pokazalo je da pritom najčešće stradava temporalni režanj, a to se vidi po crnim rupama na sredini slike. To je područje odgovorno za pamćenje.

Ovo je fotografija mozga 16-godišnjak koji je svakodnevno tijekom dvije godine pušio marihuanu.

Daily mail

Daily mail

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Normalan mozak

Crna području na mozgu su tzv. mrtve točke gdje nema aktivnosti zbog slabe cirkulacije krvi. Ovisno o lokaciji tih mrtvih točki, mijenja se ponašanje osobe. Ako se te mrtve točke pojavljuju na prednjem dijelu mozga koji kontrolira razmišljanje, sposobnost donošenja odluka slabi.

Međutim, dobra vijest kod konzumacije kave i alkohola je ta da se, kad se jednom prestanu konzumirati, mozak  oporavlja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi