BEAUTY SAVJET

Soda bikarbona u službi ljepote

11.06.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Osim što se može koristiti i kao vrlo efikasno sredstvo za čišćenje kućanstva, soda bikarbona se vrlo uspješno može koristiti i u svakodnevnim ili povremenim ritualima za ljepotu tijela

Ovi su savjeti rezultat različitih istraživanja, ali i iskustava. Soda se može naći gotovo u svakoj trgovini, a cijena joj je vrlo povoljna - malo pakiranje košta tek dvije-tri kune. Osim ovoga, soda je proizvod koji ne sadrži umjetne i štetne dodatke koje obično nalazimo u sapunima i drugim sredstvima za njegu tijela. Također ne šteti okolišu, pa je u potpunosti ekološko sredstvo.

KOSA

Već znamo da u svakom šamponu, pjeni za kosu i regeneratoru ima i mnogo onih sastojaka koji su štetni. Želiš li smanjiti njihovo nakupljanje na vlasištu, pomiješaj šaku sode bikarbone sa šamponom i time operi kosu.

Nemaš vremena za šamponiranje? Nemaš brige. Iskušaj suho pranje kose sodom. Pospi malo sode po kosi, zatim je raščešljaj te brzinski 'posuši' fenom za kosu.

Ako te muče ispucani vrhovi, soda bikarbona je dobra i za njih. Pomiješaj pola žličice sode s jednom šalicom tople vode te smjesu nanesi na kosu, a nakon toga isperi.

Soda je odlična i za čišćenje češljeva, četki i ostalih predmeta kojima održavaš kosu. Namoči ih u vodi u koju si stavila tri žlice sode. Nakon namakanja isperi i lagano očisti četkicom.

KOŽA

Soda se može koristiti za čišćenje lica. Pomiješaj na dlanu malo sode i sredstva za čišćenje lica koje inače koristiš te laganim, kružnim pokretima nanesi na kožu. Nakon toga isperi kako to inače činiš. Koža će postati znatno mekša. Također, neki ljudi kažu da im soda smanjuje crvenilo izazvano aknama.

Soda je npr. odlična za grubu kože na petama. Pomiješaj tri dijela sode s jednim dijelom vode te utrljaj na pete.

Imaš li osjetljivu kožu kad se radi o uklanjanju dlačica brijanjem, soda može pomoći. U šalici vode razmuti jednu žlicu sode te nanesi na kožu nakon brijanja. Ovako se koža neće upaliti kao inače. Ovo je dobro sredstvo i za dečke koji imaju osjetljivu kožu.

NJEGA USNE ŠUPLJINE

Soda osvježava dah i izbjeljuje zube. Gurni četkicu u čašu u kojoj je rastopljena soda i time iščetkaj zube. Također možeš i četkicu na kojoj je pasta gurnuti u istu otopinu te tako oprati zube.

Za čistu četkicu – ostavi je da se preko noći namače u otopini sode i vode.

NOKTI

Malenu četkicu (ili staru četkicu za zube) namoči u vodi u kojoj je otopljena soda te prelazi preko noktiju. Ovako koža oko noktiju omekša i lakše ju je otkloniti. Također, nokti će postati čvršći.