KULINARSKI SAVJETI

Sočna i mekana: Ovo je tajna savršeno pečenih pilećih prsa

16.06.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Naizgled jednostavna za pripremu, pileća prsa nerijetko ispadnu sve ono što ne želimo - suha i prepečena. Ove se greške događaju čak i iskusnim domaćicama, no srećom postoje pisana pravila kako ih izbjeći. Evo kako biste pileća prsa trebali peći po PS-u

Iako je riječ o učestaloj i sveprisutnoj namirnici koju je na prvu vrlo lako pripremiti, mnogi često griješe u osnovnim koracima pripreme pilećih prsa, pa ona nerijetko na tanjur stignu suha i prepečena ili pak nedovoljno pečena, što se nikako ne bi smjelo događati.

Ako i sami niste zadovoljni kako vam uspijeva piletina, uz ove kratke i jednostavne upute dobit ćete jasniju sliku toga kako pravilno termički obraditi pileća prsa poput profesionalca.

Pečena pileća prsa s kostima

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pileća prsa premažite maslinovim uljem ili maslacem i začinite solju i paprom. Polegnite prsa u posudu za pečenje na stranu s kožom, na gornju rešetku pećnice i uključite ventilaciju. Kuhajte 5 do 7 minuta, a zatim smanjite toplinu na 180 stupnjeva i pecite još otprilike 10 do 18 minuta. Izvadite prsa iz pećnice i pustite ih da odmore 10 minuta. Pečena pileća prsa spremna su za posluživanje kada postignu temperaturu od 70 stupnjeva.

Pečena pileća prsa bez kostiju

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U veliku tavu (koja može u pećnicu) dodajte 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca i premažite dno tave. Zagrijte tavu tako da se masnoća krene pušiti. Dodajte prsa i pecite ih dok ne porumene s jedne strane, oko 10 minuta. Preokrenite ih, a zatim ponovno stavite tavu u pećnicu i pecite još 10 minuta. Ostavite prsa da odmore izvan pećnice dok njihova unutarnja temperatura ne bude 70 stupnjeva, cca. 10 minuta.

Pileća prsa na tavi

U tavi zagrijte malo ulja i piletinu začinite solju. Pržite prsa na strani kože dok ne postigne lijepu, zlatnu boju, a korica postane hrskava. Ne okrećite prsa. Dodajte veliku žlicu maslaca i timijana i pirjajte na smanjenoj vatri tri minute. Prebacite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne pećnica ne dostigne zacrtanu temperaturu, odnosno dok se ne ugasi lampica. Izvadite iz pećnice i pustite da odmori nekoliko minuta na toplom mjestu prije rezanja, kako ne bi iscurili svi sokovi. Na samom kraju prsa posolite i poslužite uz prilog po želji.